Turcia, atac la UE: Am fost înșelați

Turcia a fost ''înșelată'' ani întregi cu privire la aderarea sa la Uniunea Europeană, a declarat joi ambasadorul turc în Franța, Ismail Hakki Musa, apreciind că UE ''nu a spus tot adevărul'' în negocierile cu Ankara, transmite AFP.

De ani întregi am fost puși să așteptăm în anticameră. Da, am fost înșelați, da, avem impresia că Europa nu ne-a spus tot adevărul, a afirmat diplomatul turc la Paris, în fața European American Press Club, în contextul în care cancelarul german Angela Merkel s-a declarat, duminică, în favoarea stopării negocierilor cu Turcia cu privire la aderarea acestei țări la UE.

Nu se poate negocia vreme de ani pentru a veni apoi să ni se spună: 'Știți, ne-am înșelat, nu aveți loc în casă. Nu mai dorim o căsătorie, ci un concubinaj', a continuat ambasadorul.

Un partenariat privilegiat este un tratament degradant. Este prea târziu, a mai spus diplomatul turc, apreciind că, în cele din urmă, revine Uniunii Europene să aleagă. Această chestiune privește înainte de toate Europa, ea trebuie să-și decidă viitorul, a subliniat el, deplângând faptul că Uniunea nu are un cuvânt de spus în ce privește marile crize internaționale. Cât privește Siria, Irak sau Afganistan, unde este Europa? Care este discursul european? Aderarea Turciei ar fi permis acestei Uniuni să aibă un cuvânt de spus și să fie cu adevărat un actor global, a insistat Hakki Musa.

Oamenii care ne critică uită că (președintele Recep Tayyip) Erdogan a câștigat 13 alegeri la rând. Poporul turc trebuie luat în serios, a mai spus ambasadorul, potrivit căruia carențele democratice, arestările de jurnaliști, drepturile omului sunt chestiuni tehnice, în timp ce aderarea la UE este o chestiune politică.

Negocierile de aderare a Turciei la UE, lansate în 2005, se află într-un punct mort din cauza evoluțiilor politice din această țară și a derivei autoritare de care este acuzat președintele Erdogan, însă majoritatea statelor UE nu doresc deocamdată să facă pasul decisiv al stopării lor oficiale, temându-se de o ruptură definitivă cu un partener cheie în dosarul migrației și în lupta antiteroristă, relatează Agepres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel