EXCLUSIV  Tulburarea de personalitate histrionică (teatralismul)– Cum o recunoaştem

Un cititor DC News a vrut să afle mai multe despre tulburările de personalitate. Tulburarea de personalitate reprezintă un ansamblu persistent de trăsături cognitive, afective şi relaţionale, care determină un comportament invalidant ce deviază de la normele grupului social şi de la aşteptările faţă de persoana respectivă.

Cuvântul histrionic înseamnă "dramatic” sau “teatral".

Tulburarea de personalitate histrionică este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați și, de obicei, primele manifestări apar în adolescență sau copilăria târzie şi persistă pe tot parcursul vieţii, devenind mai puţin evidente la bătrâneţe.

Cum recunoaştem indivizii cu personalitate histrionică?

Persoanele cu tulburarea de personalitate histrionică sunt dramatice, emoţionale (emoţiile sunt excesive şi deseori superficiale), instabile emoţional, seducătoare, provocatoare sexual cu scopul de a atrage atenţia, în contexte inadecvate (nu numai în relaţiile romantice, ci şi în cele sociale şi profesionale), sunt sugestionabile şi impresionabile. Iniţial, ceilalţi se pot simţi atrase de ele datorită deschiderii şi comportamentului lor seducător. Atunci când nu mai sunt în centrul atenţiei, persoanele cu personalitate histrionică pot apela la minciună, pot inventa poveşti şi scenarii, pot flata excesiv, pot oferi multe cadouri, se pot victimiza şi pot apela la şantaj emoţional, manipulare, ameninţări cu sinuciderea etc. În multe cazuri, persoanele cu tulburarea de personalitate histrionică folosesc abilităţile sociale pentru a manipula pe alții, astfel încât să poată fi în centrul atenției.

Pentru persoanele cu tulburare de personalitate histrionică, încrederea în sine depinde de atenţia şi aprobarea celorlalți, nu rezultă dintr-un sentiment real de autovaloare.

Ele caute permanent să fie observate şi deseori se comportă dramatic sau necorespunzător, se bazează pe aspectul fizic pentru a atrage atenţia asupra lor, preocupându-le excesiv atractivitatea fizică şi impresia pe care o lasă asupra celorlalţi. Consideră că pentru a avea atenţia altora e nevoie să fie plăcute fizic de aceştia. Sunt foarte sensibile la complimente şi la critici, cele din urmă deranjându-le excesiv. Discursul lor este unul teatral şi lipsit de detalii, fiind mai puţin capabile să spună motivele din spatele unor afirmaţii.

Îşi schimbă rapid emoțiile, acţionează ca şi cum ar fi în faţa unui auditoriu, cu emoţii şi expresii exagerate, sunt uşor influenţate de ceilalţi, au o toleranță scăzută la frustrare și pot fi ușor plictisite de rutină, de multe ori începând proiecte fără a le termina, sunt foarte impulsive, nu gândesc înainte de a acţiona, iau decizii înşelătoare, bazate pe propriile impresii de moment schimbătoare, rareori manifestă o empatie autentică sau îngrijorare pentru ceilalţi, au dificultăți în menținerea relațiilor, adesea par a fi superficiale în relațiile lor cu ceilalţi.

Dacă doriţi să abordez un anumit subiect, aştept comentariile dvs. pentru a dezbate pe larg subiectul respectiv în următorul articol.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel