Trump se confruntă astăzi cu un proces penal, o premieră istorică pentru un fost președinte american

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Donald Trump a devenit luni primul fost președinte american care va fi judecat penal. Acesta a intrat într-un tribunal din Manhattan pentru a răspunde unor acuzații legate de uz de fals și bani folosiți în a cumpăra tăcerea unei actrițe de filme pentru adulți.

Purtând costumul albastru și cravata roșie care îl caracterizează, Trump, în vârstă de 77 de ani, a stat inexpresiv la masa apărării alături de avocații săi, în timp ce fotografii îi făceau poze. Judecătorul Juan Merchan, care supraveghează procesul, a intrat aproximativ o jumătate de oră mai târziu.

Trump este obligat să asiste la proces, care este așteptat să dureze până în luna mai. Selecția celor 12 jurați și a celor șase supleanți dintr-un grup de rezidenți din Manhattan ar trebui să dureze aproximativ o săptămână, urmată de declarațiile martorilor.

Procurorii statului New York îl acuză că a falsificat înregistrări pentru a acoperi o plată de 130.000 de dolari în ultimele zile ale campaniei prezidențiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea starului de filme pentru adulți Stormy Daniels în legătură cu o presupusă "partidă sexuală" din 2006.

Trump a negat orice astfel de relație. El a pledat nevinovat anul trecut la 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor de afaceri în cazul intentat de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, un democrat, la tribunalul statului New York.

Poliția a stat de pază în fața tribunalului, în mijlocul unui labirint de baricade, iar elicopterele au urmărit coloana de SUV-uri negre care l-au transportat pe Trump, candidatul republican în cursa pentru Casa Albă din 2024, de la apartamentul său din Trump Tower.

O mână de protestatari, adunați în piața de vizavi, purtau pancarte pictate de mână pe care scria "LOSER" și "condamnați-l deja pe Trump".

Trump a pledat nevinovat. Dacă va fi condamnat, el ar putea ocupa în continuare funcția, dar sondajele Reuters/Ipsos arată că un verdict de vinovăție i-ar putea compromite perspectivele.

Omul de afaceri devenit politician, care a ocupat funcția de președinte din 2017 până în 2021, s-a folosit de aparițiile din trecut în instanță pentru a-și mobiliza susținătorii și pentru a susține că este vizat de dușmanii săi politici. "Este un scandal", a declarat Trump înainte de a intra în sala de judecată. "Aceasta este o persecuție politică".

În celelalte trei cazuri penale, el este acuzat de gestionarea defectuoasă a informațiilor clasificate și de încercarea de a anula pierderea alegerilor din 2020 în fața democratului Joe Biden. El a prezentat toate cazurile penale împotriva sa ca fiind un complot al democraților lui Biden pentru a-i submina campania prezidențială.

"Va exista un argument din partea apărării că aceasta este o urmărire penală motivată politic și că, dacă ar fi avut o infracțiune reală, ar fi adus o infracțiune reală și, în schimb, au niște mici notații pe un carnet", a declarat Adam Kaufmann, fost procuror în cadrul biroului procurorului districtual din Manhattan.

Schemă ilegală de corupere a alegerilor din 2016 prin îngroparea unei povești scandaloase

Bragg a susținut că acest caz se referă la o schemă ilegală de corupere a alegerilor din 2016 prin îngroparea unei povești scandaloase care ar fi dăunat campaniei lui Trump. Avocații lui Trump au declarat că plata către Daniels nu a reprezentat o contribuție ilegală la campania electorală.

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna trecută a arătat că aproape doi din trei alegători au considerat acuzațiile din acest caz cel puțin grave. Unul din patru dintre colegii săi republicani și jumătate dintre independenți au declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă acesta ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Alegerea unui juriu dintr-un grup de persoane din Manhattan, un oraș puternic democrat, ar putea dura mai multe zile, urmând să fie completată de declarații de deschidere și de mărturii ale martorilor.

Daniels și fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, care a declarat că el a făcut plățile către Daniels, se numără printre martorii așteptați să depună mărturie. Trump a declarat că intenționează să depună mărturie în propria apărare, o propunere riscantă care l-ar expune la un interogatoriu probator din partea procurorilor.

Procurorii au declarat că plata către Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a făcut parte dintr-un plan mai amplu de "catch and kill" pentru a suprima informațiile neplăcute despre Trump înainte de alegeri, în care acesta a învins-o pe democrata Hillary Clinton.

Trump este acuzat că a înregistrat în mod fals în registrele contabile ale companiei sale imobiliare cu sediul la New York rambursările către Cohen ca onorarii lunare pentru servicii juridice. Falsificarea registrelor comerciale în New York este o infracțiune care se pedepsește cu până la patru ani de închisoare, deși mulți inculpați condamnați pentru această acuzație au fost condamnați la amenzi sau la eliberare condiționată.

Apărarea lui Trump a susținut că plățile făcute lui Cohen în 2017, în timp ce acesta era președinte, au fost pentru servicii juridice. Trump l-a numit pe Cohen un "mincinos notoriu" și se așteaptă ca avocații săi să îi atace credibilitatea la proces. Cohen a pledat vinovat în 2018 pentru încălcarea legii privind finanțarea campaniei electorale, deși procurorii federali care au instrumentat acest caz nu l-au acuzat pe Trump, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel