Trezirea din comă. Un studiu recent arată cum se poate determina dacă un pacient mai are sanse să se trezească

Pacient
Pacient

Identificarea cu certitudine a cazurilor în care un pacient poate să se trezească din comă, pentru ca medicii să poată să decidă dacă vor continua sau vor opri serviciile medicale de menţinere a funcţiilor vitale, pare să devină o realitate. O tehnică promiţătoare este testată în această perioadă de oamenii de ştiinţă cu speranţa, pe termen lung, de a evita situaţiile în care rudele persoanelor aflate în comă îşi fac procese de conştiinţă, informează AFP. 

Publicat la sfârşitul lunii februarie în revista Lancet Neurology, studiu vizează un tip specific de come, care apar în urma unui stop cardiac. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 200 de pacienţi adulţi aflaţi în comă pentru perioade de cel puţin şapte zile şi s-a desfăşurat în 14 centre medicale din Franţa, Italia şi Belgia. 

Cercetătorii au aplicat pacienţilor o tehnică specială de IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) pentru a măsura mişcarea apei din materia albă din creier, ce permite conexiunile dintre neuroni. 

Măsurând gradul de dezorganizare al acestei mişcări, cercetătorii au stabilit anumite praguri ce permit o prognoză a şanselor pe care pacienţii le au pentru a se trezi din comă la capătul unei perioade de şase luni.

Se va aștepta doar într-un singur caz 

"Peste un anumit prag, suntem siguri că pacientul îşi va reveni. Sub acel prag, suntem siguri că nu îşi va reveni. În zona gri, trebuie să aşteptăm", a explicat pentru AFP profesorul Louis Puybasset, medic la spitalul Pitie Salpetriere, care a coordonat acest studiu. 

"Este o măsurătoare de ordin anatomic, care nu fluctuează", a explicat expertul francez. Interesul specialiştilor faţă de acest aspect vizează o decizie pe termen lung: "Trebuie să deţinem un nivel foarte înalt de dovezi" pentru ca medicii să poată lua decizia de a opri sau de a continua îngrijirile medicale, în funcţie de prognosticul medical al fiecărui pacient, a adăugat Louis Puybasset. 

"În anumite ţări, sunt oprite foarte repede tratamentele, în altele ele sunt continuate mult timp. Depinde de multe opinii. Scopul este de a ieşi din cultura opiniilor, pentru a ne baza pe dovezi solide", a continuat profesorul francez. 

Decizie bună și pentru liniștea familiilor

Noua metodă permite, potrivit spuselor sale, "să fim buni pedagogi pentru familiile în cauză", în contextul în care controversele de ordin etic referitoare la stoparea îngrijirilor medicale acordate unor pacienţi aflaţi în comă revin cu regularitate în actualitate. "Cu cât măsurătorile sunt mai fiabile, cu atât încrederea noastră este mai mare", a estimat expertul francez. 

"Această tehnică este superioară tuturor celorlalte teste utilizate până în prezent", au comentat reprezentanţii Asistenţei Publice - Spitalele din Paris (AP - HP), o reţea din care face parte şi spitalul Pitie Salpetriere, într-un comunicat publicat joi, subliniind că aceste rezultate trebuie de acum "să fie confirmate prin teste realizate pe scară largă", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel