EXCLUSIV  Tensiuni Rusia - Ucraina. Alfred Bulai: Suntem la începutul unui nou Război Rece

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina. 

Alfred Bulai şi Val Vâlcu au vorbit, în cadrul emisiunii "Nod în papură", despre conflictul care mocneşte la graniţa României, dintre Rusia şi Ucraina. Sociologul Alfred Bulai apreciază că acesta este începutul unui nou "Război Rece". 

"Sunt convins că situaţia din Ucraina e mult mai complicată decât bănuim noi în spaţiul public. E conturarea unui nou Război Rece, mai corect spus. Suntem la începutul unui Război Rece, nu mai e perioada de graţie, aia frumoasă în care Ivan, fostul inamic, devenise prieten şi doar pensionarul, cel care fugise din KGB era terorist.

E un conflict care nu se va termina mâine-poimâine. Suntem într-o situaţie asemănătoare cu cea de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial – asta nu înseamnă că vine un război care ar semăna cu Al Doilea Război Mondial, dar este o situaţie de tensiune care alimentează imens aparatul propagandistic al ruşilor – care sunt mult mai buni din punctul acesta de vedere decât toţi aliaţii la un loc.

Să ne înţelegem, imaginea care e acolo e simplă: ei stau acasă la ei, că totuşi Rusia nu a depăşit un centimetru graniţa. Altădată, prin Afganistan, au depăşit-o sau nu mai zic în perioada comunistă. Iar americanii şi toată lumea se mobilizează împotriva lor. Ce transmit ei cetăţenilor? Că sunt agresaţi. Deocamdată ei n-au făcut nimic. E util pentru Putin, dar şi pentru aparatul militar uriaş al tuturor ţărilor dezvoltate, pentru că le-a venit chef cetăţenilor să zică ‘băi, cam mari cheltuielile, că nu ne batem cu nimeni’ şi le-au spus: ‘măi, staţi puţin să vă arătăm că e cazul’. Cam aşa funcţionează", a afirmat sociologul Alfred Bulai.

VIDEO: 

 

Vezi şi: Trupele americane vor ajunge în curând în Europa de Est, anunță Joe Biden

Joe Biden a afirmat vineri că va trimite "în curând" un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor cu Moscova din cauza Ucrainei, potrivit Agerpres. „Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu foarte mult”, le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor la coborârea din avion, după o vizită în statul Pennsylvania (est).

Statele Unite au plasat deja în alertă 8.500 de militari pentru a întări NATO. Joe Biden a spus, însă, şi a repetat că nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Ucraina, care nu este membră a alianţei militare.

Trimiterea de trupe în ţări est-europene ar fi un mijloc suplimentar de presiune asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre care americanii cred că ar putea ataca Ucraina în cursul lunii februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel