Tensiuni Maroc-Iran. Ruperea relațiilor diplomatice

Ministerul marocan de Externe a anunțat marți ca intenționează să rupă relațiile diplomatice cu Iranul, pe care îl acuză de susținerea mișcării insurgente Frontul Polisario.

Marocul își va închide ambasada din Teheran și îl va expulza pe ambasadorul iranian acreditat în prezent la Rabat, a declarat reporterilor Nasser Bourita, ministrul Afacerilor Externe al Marocului, în cadrul unei conferințe de presă.

Antrenarea și înarmarea insurgenților

Acesta a motivat decizia prin aceea că Iranul și aliatul său șiit Hezbollah îi antrenează și le furnizează arme luptătorilor din gruparea insurgentă Polisario. Iranul încă nu a comentat acuzațiile formulate de partea marocană.

Marocul a anexat partea de vest a deșertului Sahara după Spania s-a retras din fosta colonie, însă gruparea Polisario a dus începând din 1973 o luptă de gherilă pentru independența populației Sahrawi, până în 1991, când Organizația Națiunilor Unite a intermediat un armistițiu.

Un conflict înghețat

Regiunea Saharei Occidentale este delimitată de un zid de pământ care separă provinciile controlate de Maroc de teritoriul în care guvernează „de facto” Frontul Polisario, având între ele o zonă neutră sub mandat ONU.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel