Televiziunea de stat din Polonia, aproape de lichidarea oficială. Un tribunal a aprobat decizia guvernului Tusk

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Un tribunal a confirmat că televiziunea de stat TVP din Polonia se află în stare de lichidare, într-o decizie care a fost salutată de ministrul culturii de la Varșovia, Bartłomiej Sienkiewicz. 

O decizie crucială a Tribunalului din Varșovia a confirmat că televiziunea de stat TVP (Telewizja Polska) se află într-o stare de lichidare, aprobând eforturile de reformă ale noului guvern polonez, scrie publicația Notes from Poland.

Această hotărâre a fost întâmpinată cu bucurie de către ministrul culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, și reprezintă un pas semnificativ în preluarea controlului asupra mass-mediei publice de către actuala administrație, înlocuind astfel influența fostului partid de guvernământ, Lege și Justiție (PiS).

La 27 decembrie, Sienkiewicz a anunțat cu hotărâre că TVP, împreună cu Polskie Radio și Agenția Poloneză de Presă (PAP), va fi supusă procedurii de lichidare, permițând numirea de lichidatori pentru administrarea efectivă a acestora. Această acțiune a venit ca răspuns la veto-ul președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, la finanțarea mass-mediei publice.

Controversa a escaladat după ce Sienkiewicz a înlăturat unilateral conducerea numită de PiS a acestor instituții media de stat, o acțiune contestată de Duda și considerată ilegală de către unele instanțe judiciare. Cu toate acestea, hotărârea de a pune în lichidare mass-media publice a fost considerată mai puțin discutabilă din punct de vedere juridic.

Instanțele din Varșovia au aprobat inițial lichidarea PAP și a filialelor regionale ale Polskie Radio, însă TVP și principala entitate națională a Polskie Radio au rămas sub incertitudine. Recent, tribunalul din Varșovia a emis o hotărâre confirmând oficial starea de lichidare a TVP, înregistrându-l pe acesta ca atare în registrele naționale ale instanțelor judecătorești.

Sienkiewicz a salutat decizia ca fiind „sfârșitul disputei privind validitatea lichidării abominației care a fost televiziunea PiS”. Pe parcursul celor opt ani de guvernare PiS, TVP a fost transformată într-o platformă de propagandă a partidului, promovând agenda guvernului și denigrând adversarii politici.

Noul guvern a promis să pună capăt acestui tip de manipulare mediatică și să restabilească independența și obiectivitatea în mass-media publică. Decizia recentă a tribunalului indică legalitatea acțiunilor lui Sienkiewicz în ceea ce privește lichidarea, conform opiniei lui Krzysztof Lyszyk, un avocat specializat în drept comercial.

Cu toate acestea, statutul Polskie Radio rămâne în așteptare, iar reacția Curții Constituționale la acest proces rămâne neclară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel