EXCLUSIV  ”Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul american. Sprijinul din partea Europei, fără precedent”. Nuanțele dezvăluite de ambasadorul Reuven Azar

Reuven Azar
Reuven Azar

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a dezvăluit că-n spatele declarațiilor care ar dori ca Israelul să se oprească, se află nuanțe clare despre momentul în care să înceteze ofensiva în Fâșia Gaza. 

”Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul american foarte generos, pentru că are legătură nu numai cu ajutorul financiar care este dezbătut în Congres – nu vorbim despre blocare, ci dezbatere. A fost deja aprobat de Administrație și de Senat, așa că acum va trebui să fie dezbătut în Camera Reprezentanților. Dar, în plus, Administrația Biden ne-a ajutat foarte mult, în primul rând prin trimiterea de forțe în Orientul Mijlociu și prin descurajarea Iranului și a Hezbollahului să intensifice războiul.

În al doilea rând, prin respingerea unora dintre rachetele care au fost lansate împotriva noastră din Yemen. În al treilea rând, prin furnizarea foarte generoasă de arme și muniții de care aveam nevoie pentru război, dar și prin faptul că ne-a oferit o umbrelă politică în cadrul ONU. 

Așadar, sunt multe lucruri pe care Statele Unite le-au făcut pentru noi și suntem foarte recunoscători pentru asta. Lucrăm cu americanii și pe frontul umanitar, deoarece rolul nostru este de a facilita asistența umanitară, dar există țări care donează de fapt lucrurile necesare populației palestiniene și pentru noi este important ca acestea să continue să facă acest lucru. Doar că desigur într-un mod care să servească populației, nu teroriștilor.

În plus, am văzut un sprijin foarte încurajator din partea Europei, fără precedent” a spus Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, în interviul acordat DCMedia Group. 

Cât despre unele declarații prin care s-ar încerca oprirea Israelului, ambasadorul ne face atenți la nuanțe: 

”Trebuie să analizăm nuanțele, pentru că atunci când ne uităm la rezoluții, în primul rând a fost prima rezoluție a Consiliului European a șefilor de stat care a susținut foarte mult dreptul Israelului de a se apăra și apoi chiar și în rezoluția Parlamentului European care a fost adoptată. Dar și rezoluția adoptată de adunarea parlamentară a Consiliului Europei.

”Nu suntem interesați să acționăm într-un scenariu în care populația va fi lovită”

Deși în aceste rezoluții există un apel la încetarea focului, acesta este condiționat de eradicarea Hamas. Așadar, acest lucru este foarte încurajator. Da, vedem critici din partea Europei, dar vedem și mult sprijin și, așa cum am mai spus, cred că, deși au existat demonstrații împotriva Israelului în multe locuri, credem că majoritatea, așa cum am văzut în sondaje, este foarte îngrijorată de ascensiunea islamului radical și de atrocitățile pe care le-a comis.

Ei sunt îngrijorați de prezența minorităților radicalizate din Europa care susțin astfel de atrocități și, prin urmare, cred că există un interes comun ca Israelul să își facă treaba pe care vrea să o facă, și anume să eradicheze capacitățile militare ale Hamas. Bineînțeles că există o preocupare pentru populația palestiniană. Înțelegem, noi înșine suntem îngrijorați și de aceea ne aflăm zi de zi în legătură cu organizațiile internaționale și cu partenerii noștri, cu Statele Unite, cu europenii și alții, pentru a răspunde nevoilor populației, pentru a încerca să punem populația în afara pericolului. Și chiar dacă vom decide să încheiem campania militară prin preluarea controlului asupra Rafah și a frontierei cu Egiptul, acest lucru se va face numai după ce vom găsi soluții pentru evacuarea populației către un refugiu sigur. Deoarece nu suntem interesați să acționăm într-un scenariu în care populația va fi lovită. Așadar, avem un interes comun. Există uneori unele dezacorduri, dar, în cele din urmă, cred că avem un obiectiv comun și un interes comun” a mai spus ambasadorul. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel