SUA avertizează cu un răspuns „puternic“ dacă Phenianul va testa arme nucleare

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

SUA avertizează cu privire la un răspuns „puternic” dacă autoritățile din Coreea de Nord vor testa arme nucleare.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a spus că va exista un răspuns „puternic” din partea Statelor Unite, a Coreei de Sud și a lumii dacă Coreea de Nord ar efectua un test nuclear.

„Orice test nuclear ar încălca complet rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU [și] ar exista un răspuns rapid și puternic la un astfel de test”, a declarat Sherman reporterilor marți, după discuțiile cu omologul său sud-coreean, Cho Hyun-dong, în Seul.

Sherman a adăugat: „Întreaga lume va răspunde într-un mod puternic și clar. Suntem pregătiți.”

Phenianul ar putea efectua un astfel de test

Există îngrijorări tot mai mari că Coreea de Nord, care a efectuat un număr fără precedent de lansări de rachete în acest an, va testa în curând o armă nucleară pentru prima dată din 2017.

Luni, forțele din Coreea de Sud și SUA au tras opt rachete sol-sol în largul coastei de est a Coreei de Sud, la o zi după ce Phenianul a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că măsurile nord-coreene de a extinde instalațiile cheie de la principalul său site nuclear de la Yongbyon continuă să avanseze, conform AlJazeera.

Opt rachete balistice lansate de Coreea de Nord. Japonia a reacţionat rapid

Coreea de Nord a lansat duminică opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele din largul coastei sale estice, a anunțat Statul Major din Coreea de Sud. Japonia a calificat acțiunea ca fiind „fără precedent".

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 și 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.

Șeful securității naționale din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare, a declarat biroul prezidențial.

Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima, pe 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care președintele american Joe Biden își încheia călătoria în Asia și se întorcea în Statele Unite.

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm" față de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Nobuo Kishi, a calificat lansarea ca fiind „fără precedent" și a confirmat că cel puțin șase rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

„Numărul extrem de mare de lansări din cel puțin trei locuri într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent", a declarat el, adăugând că lansările de rachete care amenință pacea și securitatea internațională nu pot fi tolerate.

Japonia a protestat în mod oficial față de ultimele acțiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Ca răspuns la lansarea de duminică, armata sud-coreeană și-a întărit supravegherea și „cooperează îndeaproape și menține o poziție de pregătire completă cu SUA", a declarat șeful Statului Major Întrunit, scrie Mediafax (citește AICI).

Kim Jong-un și-a înmormântat mentorul. Liderul Coreei de Nord i-a cărat sicriul

Kim Jong-un a participat la înmormântarea unui înalt oficial nord-coreean, a informat luni presa de stat, cărându-i sicriul, scrie The Guardian.

Agenția oficială de știri centrală coreeană a declarat că Kim a participat duminică la înmormântarea lui Hyon Chol-hae, un mareșal al Armatei Populare Coreene care ar fi jucat un rol cheie în pregătirea lui ca următorul lider al țării, înainte ca tatăl lui Kim, Kim Jong-il, să moară în 2011.

Fotografiile presei de stat l-au arătat pe Kim Jong-un cu fața goală, cărând sicriul lui Hyon împreună cu alți bărbați care purtau măști de protecție, înainte ca acesta să arunce pământul în mormântul din cimitirul național.În imagini se pot observa mulți soldați îmbrăcați în uniforme verzi salutând, în timp ce alți oficiali îmbrăcați în costume închise stăteau drepți. KCNA a spus că „mulți” soldați și cetățeni au venit mai devreme pe străzi pentru a-și exprima condoleanțe când sicriul lui Hyon a fost dus la cimitir (citește continuarea și vezi imagini AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel