Opt rachete balistice lansate de Coreea de Nord. Japonia a reacţionat rapid

Fotografie de la Boris Hamer, Pexels
Fotografie de la Boris Hamer, Pexels

Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în ceea ce Japonia cataloghează drept "o acţiune fără precedent". 

Coreea de Nord a lansat duminică opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele din largul coastei sale estice, a anunțat Statul Major din Coreea de Sud. Japonia a calificat acțiunea ca fiind „fără precedent".

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 și 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.

Șeful securității naționale din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare, a declarat biroul prezidențial.

Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima, pe 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care președintele american Joe Biden își încheia călătoria în Asia și se întorcea în Statele Unite.

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm" față de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Nobuo Kishi, a calificat lansarea ca fiind „fără precedent" și a confirmat că cel puțin șase rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

„Numărul extrem de mare de lansări din cel puțin trei locuri într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent", a declarat el, adăugând că lansările de rachete care amenință pacea și securitatea internațională nu pot fi tolerate.

Japonia a protestat în mod oficial față de ultimele acțiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Ca răspuns la lansarea de duminică, armata sud-coreeană și-a întărit supravegherea și „cooperează îndeaproape și menține o poziție de pregătire completă cu SUA", a declarat șeful Statului Major Întrunit, scrie Mediafax.

Coreea de Nord a testat trei rachete, inclusiv una intercontinentală, imediat după ce Biden a părăsit regiunea Asia-Pacific

Coreea de Nord a testat trei rachete în largul coastei sale de est, inclusiv o presupusă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), potrivit guvernelor Coreei de Sud și Japoniei.

Testele de miercuri au avut loc la câteva ore după ce Joe Biden, președintele Statelor Unite, a părăsit regiunea, în urma unui turneu de cinci zile în care s-a angajat să apere Coreea de Sud și Japonia în fața arsenalului nuclear și rachetelor Coreei de Nord.

Șefii Statului Major în comun (JCS) din Coreea de Sud a declarat că prima rachetă a fost lansată din zona Sunan din capitala Coreei de Nord, Phenian, miercuri, la ora locală 6 dimineața (21:00 GMT).

A doua a fost lansată 37 de minute mai târziu, iar a treia la cinci minute după cea de-a doua.

Armata a spus că primul dintre cele trei proiectile a fost un suspectat ICBM și a zburat aproximativ 360 km (224 mile) la o altitudine maximă de 540 km (336 mile).

Dacă va fi confirmat, acesta va fi al doilea test ICBM pe care l-a efectuat Coreea de Nord de când liderul suprem Kim Jong Un a încheiat în martie un moratoriu de patru ani autoimpus asupra testelor cu rachete cu rază lungă. Suspendarea a venit pe fondul unui val de summituri și presiuni diplomatice cu SUA, care ulterior s-au blocat.

Al doilea proiectil pare să fi eșuat după ce a atins o altitudine de 20 km (12 mile), a spus armata, în timp ce al treilea - o rachetă balistică suspectată cu rază scurtă - a zburat aproximativ 760 km (472 mile) la o altitudine maximă de 60 km (37 mile). ).

Președintele Coreei de Sud Yoon Suk-Yeol, care a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională, a condamnat ultimele lansări ale Coreei de Nord drept o „provocare gravă care amenință pacea internațională”. El a ordonat, de asemenea, „măsuri practice pentru activarea descurajării extinse și întărirea poziției de apărare combinată Coreea de Sud-SUA”, se arată într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel