Stick USB la ”mâna a doua”? Arunci stick-uri fără să le verifici? Avrtizarea experților

Experții IT trag un semnal de avertizare și îi atenționează pe cei care cumpără stick-uri USB la ”mâna a doua”, dar și pe cei care își aruncă stick-ul la voia întâmplării. 

Cele mai multe unităţi USB second hand conţin date rămase de la foştii proprietari sau informaţii şterse care ar putea fi recuperate cu un efort minim, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire, într-un raport iniţiat de Comparitech, şi citat de blogul Eset România.

Pentru derularea studiului, realizatorii au cumpărat 200 de stick-uri de memorie "la mâna a doua", dintre care 100 din SUA şi 100 din Marea Britanie, de pe piaţa liberă, pentru a vedea câte dintre acestea stocau încă pe ele date ale foştilor proprietari.

Potrivit rezultatelor cercetării, 20 de persoane nu au făcut nicio încercare de a-şi curăţa dispozitivele de stocare, iar o simplă conectare a stick-urilor de memorie la un computer a fost suficientă pentru a dezvălui conţinutul lor.

Datele pot fi recuperate de pe stick-urile USB

"În cele mai multe dintre cazuri, datele au fost şterse, dar acest lucru nu a eliminat posibilitatea de recuperare a acestora. Utilizând numai programe de recuperare a datelor disponibile public, cercetătorii au reuşit să restabilească conţinutul celor 135 de unităţi USB, cu un minim efort, chiar şi în cazul în care acestea au fost formatate. Dintre acestea, 44 unităţi USB conţineau informaţii suficiente pentru a identifica proprietarii anteriori ai dispozitivelor. Nu este, de aceea, surprinzător faptul că datele recuperate de pe stick-urile USB au transmis mai departe o gamă largă de detalii personale - de la documente corporative şi juridice, la formulare fiscale şi dovezi de plată, până la informaţii cu caracter compromiţător, precum fotografii cu bani şi puşti alături de un mandat de percheziţie, dar şi imagini nud cu un bărbat de vârsta mijlocie, gol, împreună cu numele şi detaliile sale de contact", menţionează raportul.

Pe de altă parte, doar 34 dintre unităţile flash USB au fost curăţate în siguranţă cu un software dedicat, în timp ce numai unul singur dintre toate a fost criptat, făcând astfel ca datele stocate vreodată să fie imposibil de accesat de către noii proprietari.

Folosiți modalități de criptare

Specialiştii susţin că modalitatea de criptare este cea mai bună metodă pentru păstrarea în siguranţă a datelor de pe diferite tipuri de dispozitive de stocare în cazul în care utilizatorul decide să le vândă, să le împrumute temporar sau să le arunce.

În 2018, Universitatea din Hertfordshire a efectuat un studiu similar cu carduri de memorie second-hand, iar concluziile s-au dovedit a fi similare cu cele din cazul USB-urilor.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel