Stenograme explozive: Încearcă Erdogan să atragă NATO într-un război cu Siria ?

Guvernul turc a blocat, joi, accesul la Youtube după ce pe acest site au apărut înregistrările unor discuții între înalți oficiali turci responsabili cu securitatea națională. Șeful serviciului secret, Hakan Fidan, ministrul de Externe, Ahmet Davutoğlu, subsecretarul ministrului de Externe, Feridun Sinirlioğlu și generalul Yașar Güler vorbeau, potrivit presei turce, despre înarmarea rebelilor sirieni și atacare teritoriului Turciei pentru a justifica o intervenție militară în țara cu care se învecinează la sud. Autenticitatea înregistrării nu a putut fi confirmată, notează Reuters.

Un fragment din stenogramele înregistrării, citat de goodmorningturkey.com.

Davutoglu: Prim-ministrul spune că în actuala conjunctură, acest atac (asupra mormăntului lui Suleiman Șah) trebuie văzut ca o oportunitate pentru noi

Fidan: Voi trimite patru oameni din Siria, dacă de asta este nevoie. Voi scorni o cauză de război ordonând un atac cu proiectil asupra Turciei; putem pregăti și un atac asupra Mormântului lui Suleiman Șah dacă este necesar

(...)

Yașar Guler: Este o cauză directă de război. Vreau să zic, ce vor face este o cauză directă de război

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a deunțat publicarea înregistrărilor ca fiind un act "mârșav".

"Au 'scurs' pe internet chiar și o întâlnire pe teme se securitate națională. Este o mârșăvie, o rea-credință (...) Cui serviți prin publicarea înregistrării unei întâlniri atât de importante", i-a spus Erdogan unui grup de susținători din Diyarbakir.

Conținutul discuției din stenograme, dacă va fi confirmat, este cu atât mai grav cu cât Turcia este membru NATO, iar Erdogan a făcut recent referire la această apartenență vorbind despre o posibilă intervenție militară în Siria.

Erdogan avertiza la sfârșitul anului trecut că un atac asupra Mormântului lui Suleiman Șah va fi considerat un atac asupra țării sale și, implicit, asupra NATO, ceea ce va declanșa un răspuns pe măsură.

Mormântul lui Suleyman Șah este o enclavă turcă aflată pe teritoriul sirian, unde se presupune că a fost îngropat bunicul lui Osman I, făuritorul Imperiului Otoman.

Bucata de pământ considerată sacră de turci se învecinează cu Aleppo, al doilea cel mai mare orași al Siriei (controlat de rebeli), și se află la aproximativ 30 de km de granița cu Turcia, țara cu una dintre cele mai puternice forțe militare din cadrul NATO.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat, la 20 martie, că Turcia ar putea lansa o operațiune militară în Siria pentru a apăra Mormântul lui Suleyman Șah.

La data de 30 martie au loc alegeri locale în Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel