Statele UE se gândesc să înfiinţeze un organism european independent de combatere a spălării banilor

Statele membre UE ar putea cere viitoarei Comisii Europene să analizeze înfiinţarea unui organism european independent, cu competenţe proprii, care să se ocupe de lupta împotriva spălării banilor, se arată într-un document consultat de AFP. 

Potrivit acestui document, care confirmă o informaţie apărută în premieră în cotidianul Financial Times, statele membre invită Executivul comunitar 'să studieze avantajele şi inconvenientele care ar apărea de pe urma transferului anumitor responsabilităţi şi puteri pentru supervizarea luptei împotriva spălării banilor către un organism al Uniunii dotat cu o structură independentă'.

Acest organism ar urma să dispună 'de puteri directe, cel puţin vis-a-vis de grupurile financiare care operează pe baza unei structuri transfrontalier', se precizează în document. Această propunere ar putea fi adoptată în mod oficial în luna decembrie, când este programată să aibă loc următoarea reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe, a declarat o sursă europeană.

Iniţiativa vine după ce în ultimii ani Europa a fost zguduită de mai multe scandaluri de spălare a banilor care au scos la lumină modul în care infractorii pot exploata sistemul bancar european. Unul dintre aceste scandaluri a vizat grupul bancar Danske Bank, prin a cărui filială din Estonia au fost efectuate plăţi suspecte în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro, între 2007 şi 2015.

Un alt scandal vizează banca Pilatus Bank, din Malta, şi neregulile financiare scoase la lumină de Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă asasinată în luna octombrie 2017, sau banca ABLV, din Letonia, acuzată de autorităţile americane de spălare de bani. 'Există un consens între statele membre asupra faptului că reglementările europene existente nu sunt suficiente', a explicat o sursă europeană citată de AFP.

Aceasta a precizat însă că unele state membre sunt reticente la ideea de a acorda noi puteri la nivel european. Pe de o parte, Berlinul susţine că 'trebuie trase concluziile necesare de pe urma recentelor scandaluri şi trebuie întărit cadrul juridic din UE în materie de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. Cu toate acestea, 'consideraţiile cu privire la o nouă autoritate ar trebui examinate abia ulterior', a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că Germania este deschisă, în principiu, la ideea de a analiza înfiinţarea de noi structuri în domeniul supervizării financiare, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel