Stânga din Polonia vrea să pună capăt finanțării publice pentru Biserica Catolică: Joaca blândă cu clerul se apropie de sfârșit

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Partidul de Stânga, care face parte din coaliția de guvernământ din Polonia, cere ca prim-ministrul Donald Tusk să prezinte parlamentului amploarea finanțării publice a Bisericii Catolice din Polonia.

Potrivit deputatului de stânga Anna Maria Żukowska, problema nu e reprezentată doar de angajamentele financiare care decurg din tratatul de Concordat dintre Polonia și Vatican sau existența Fondului Bisericii de Stat, ci și finanțarea multor instituții cu legături strânse cu Biserica. Ea a cerut ca prim-ministrul să raporteze parlamentului întreaga gamă a finanțării, scrie RMX.

Liderul partidului de stânga, Włodzimierz Czarzasty, a precizat. „Jocul blând cu clerul se apropie de sfârșit. Nu suntem împotriva credinței sau a celor care o practică, dar vrem să luptăm împotriva relelor legate de finanțarea clerului”, a spus el.

Czarzasty a cerut dezvăluirea completă a mărimii cheltuielilor pentru profesorii de catehism din școli și capelanii din forțele armate, subvențiilor pentru proprietatea Bisericii și sumele cheltuite cu pensiile clerului. El a susținut că Biserica primește în jur de 1,85 miliarde de euro pe an și a cerut ca clerul să nu mai fie un grup privilegiat în societate.

Postul de știri conservator wpolityce.pl evaluează că partidul de Stânga, după ce a obținut o susținere slabă la alegerile parlamentare și locale, vrea să evite un scor rușinos și la alegerile pentru Parlamentul European. Drept urmare, face tot posibilul pentru a se diferenția de Coaliția Civică (KO) a lui Donald Tusk, care s-a poziționat în favoarea unor teme precum avortul, drepturile LGBT și secularizarea statului, aceleași teme pentru care militează și Stânga.

Este de asemenea evident faptul că Stânga se concentrează mai mult pe aceste chestiuni, mai degrabă decât pe probleme reale pentru stânga politică, cum ar fi combaterea sărăciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel