Specialiștii americani spun că Rusia ar putea ocupa Lysychansk în zilele următoare

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cercetătorii unui think tank american se așteaptă ca armata rusă să ajungă în orașul Lysychansk, din estul Ucrainei, în câteva zile,  astfel Moscova fiind mai aprope stabilirea dominației asupra regiunii critice din punct de vedere strategic.

 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat miercuri cercetări care arată că forțele ruse se apropie de Lysychansk. Orașul este situat în apropiere de Severodonețk, care a avut loc lupte grele în timp ce Rusia încearcă să-și afirme controlul asupra estului Ucrainei. În timp ce avansarea trupelor ruse ar putea însemna un regres pentru Ucraina, raportul nu indică o victorie ușoară pentru Rusia, potrivit Newsweek.

”Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri la sud de Lysychansk și probabil că vor ajunge în oraș în zilele următoare, deși este puțin probabil să cucerească rapid zona Severodonetsk-Lysychansk”, se arată în raportul think tank-ului din Washington, DC.

Forțele ucrainene sunt în prezent angajate într-o luptă aprigă pentru Severodonețk

Orașul a devenit vital din punct de vedere strategic, deoarece Rusia și-a îndreptat efortul de război către regiunea Donbas din estul Ucrainei. Capturarea de către Rusia a Severodonețk și a orașului său geamăn Lysychansk ar pune întreg districtul administrativ Lugansk sub Kremlin, oferind Moscovei o victorie semnificativă după eșecuri inițiale.

În timpul ofensivei lor, forțele ruse și-au sporit eforturile de a interzice comunicațiile ucrainene de-a lungul autostrăzii T1302 Bakhmut-Lysychansk, pentru a elibera calea înaintării către Lysychansk, potrivit ISW.

Cercetările ISW indică o postare de la postul rusesc Telegram Rybar, care afirmă că forțele au preluat controlul asupra zonelor la aproximativ 6 mile sud de Lysychansk.

”Orcii au făcut ravagii în oraș”

"Lysychansk continuă să sufere din cauza bombardamentelor inamice. În doar câteva zile, orcii au făcut ravagii în oraș", a declarat guvernatorul Luhansk Serhiy Haidai într-o postare Telegram miercuri, folosind o derogare comună pentru soldații ruși.

Cu o zi mai devreme, Haidai a postat că rușii își câștigau un punct de sprijin în orașele din apropiere pentru a avansa spre Lysychansk.

ISW a spus în raportul său că postările Telegram ale lui Haidai sugerează că orașele gemene nu sunt în întregime încercuite, iar forțele ucrainene dețin încă controlul asupra zonei de la sud-vest de Severodonețk de-a lungul malului estic al râului Siverskyi Doneț.

Raportul ISW afirmă că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei din estul Ucrainei zădărnicesc dronele ucrainene și subminează capacitățile militare ale țării. 

De asemenea, se afirmă că armata rusă a raportat că autoritățile întâmpină dificultăți în a completa rândurile forțelor sale armate și desfășoară recruți neantrenați în timp ce se bazează pe ”personal mobilizat forțat”.

Potrivit raportului, provocările privind personalul „au un impact tangibil asupra moralului și disciplinei rușilor care luptă în Ucraina”.

Citește și...

Rusia trimite un contingent însemnat de militari la Severodoneţk

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters și Agerpres.

"Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

Severodoneţk este asediat de lupte crâncene

Rușii au întărit pozițiile de pe Insula Șerpilor

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că ea nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează sâmbătă AFP.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insuliţă din largul coastelor ucrainene şi române permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer, iar ruşii au instalat astfel de sisteme şi pe navele poziţionate în apropiere, pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.

Citește mai mult AICI.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

"În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează", a declarat el.

"Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a spus Gaidai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel