Site-urile preşedinţiei şi guvernului din Bulgaria, atacate de hackeri ruși într-un amplu atac cibernetic

Site-urile preşedinţiei şi guvernului din Bulgaria, atacate de hacker ruși într-un amplu atac cibernetic - Foto Pexels
Site-urile preşedinţiei şi guvernului din Bulgaria, atacate de hacker ruși într-un amplu atac cibernetic - Foto Pexels

Hackeri ruşi au blocat o serie de site-uri guvernamentale bulgare într-un atac cibernetic la scară largă, a anunţat sâmbătă un anchetator, potrivit DPA

Atacul a făcut ca site-urile preşedinţiei, guvernului, unor ministere cheie şi Curţii Constituţionale din Bulgaria să fie blocate sau să funcţioneze lent, potrivit unor surse oficiale. 'Acest atac al hackerilor a venit de pe teritoriul Federaţiei Ruse', a spus şeful agenţiei de investigaţie din Bulgaria, Borislav Sarafov.

'Este un atac asupra statului bulgar', a declarat la rândul său procurorul general Ivan Ghev, care a spus că este 'o problemă serioasă'.

Ca parte a familiei europene, Bulgaria apără valorile europene, a declarat el, adăugând că este 'normal' ca acest lucru să aibă şi consecinţe. Atacul cibernetic asupra instituţiilor bulgare nu a afectat conţinutul acestora sau datele persoanele, a precizat Ministerul Afacerilor Digitale, care a adăugat că atacul a fost oprit.

Bulgaria oferă sprijin umanitar Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să fie bombardată de Rusia. Bulgaria a primit de asemenea şi refugiaţi ucraineni care au fugit de război.

Citește și - Site-uri web ale unor aeroporturi din SUA, blocate de hackeri proruşi

Site-urile internet ale mai multor mari aeroporturi americane au fost scoase din funcţiune pentru scurt timp luni, 10 octombrie 2022, după ce un grup de hackeri proruşi a lansat un apel la piratarea lor, relatează AFP.

Acestea au fost vizate de un atac de tip DoS (denial-of-service) care constă în ţintirea unui sistem informatic inundându-l cu mesaje sau cu cereri de conectare.

Aeroporturile vizate

Printre aeroporturile vizate au fost cele din Chicago, Los Angeles, Atlanta şi New York. Paginile web ale acestor aeroporturi au fost luate în vizor după ce grupul de hackeri proruşi cunoscut sub numele 'Killnet' a publicat o listă a site-urilor lor internet şi i-au incurajat pe susţinătorii săi să le atace.

Nicio perturbare a funcţionării aeroporturilor nu a fost raportată, operaţiunea afectând doar interfaţa web dedicată publicului, care afişează de obicei informaţii despre zboruri şi servicii. Aeroportul internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta a transmis prin Twitter că site-ul său internet 'este operaţional după un incident survenit în această dimineaţă devreme, care îl făcuse inaccesibil publicului'.

'Cercetări pentru a stabili cauzele incidentului sunt în curs' de desfăşurare, a indicat el, precizând că 'în niciun moment funcţionarea aeroportului nu a fost afectată'.

Cea mai mare parte a site-urilor internet ale aeroporturilor vizate par să funcţioneze acum normal. Killnet a revendicat atacuri cibernetice săptămâna trecută asupra mai multor site-uri internet oficiale ale guvernului american.

Agenţia anericană de securitate cibernetică şi de securitate a infrastructurilor (CISA) nu a dorit pentru moment să comenteze acest atac cibernetic. Vezi articolul aici!

Citește și - Video. Momentul în care televiziunea de stat iraniană a fost atacată de hackeri: "Sângele tinerilor noştri ţi se scurge de pe degete"

Programul televiziunii a fost întrerupt timp de câteva secunde. 

Un grup de susţinători ai manifestaţiilor împotriva regimului islamic din Iran a piratat televiziunea de stat, difuzând sâmbătă seara o imagine în care liderul religios suprem, ayatollahul Ali Khamenei, apare în flăcări, cu capul în cătarea unei lunete de armă, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, pe ecran a fost afişat un mesaj scris: "Sângele tinerilor noştri ţi se scurge de pe degete".

Atacul a fost revendicat de un grup autointitulat Edalat-e Ali (Dreptatea lui Ali), care susţine mişcarea de protest declanşată în Iran de moartea unei tinere arestate de poliţia de moravuri.

În august anul trecut, aceeaşi grupare publicase pe internet înregistrări video cu gardienii închisorii Evin din Teheran bătând sau maltratând deţinuţi.

Imaginile difuzate sâmbătă au fost preluate în reţelele sociale de mai multe organizaţii media în limba farsi. La final apare prezentatorul jurnalului informativ, cu o expresie crispată şi ochii îndreptaţi spre cameră.

Agenţia de presă iraniană Tasnim a confirmat că televiziunea de stat a fost "piratată câteva momente de agenţi anti-revoluţionari". Vezi video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel