Serie de recorduri pentru colecţia de artă Claude şi Francois-Xavier Lalanne, vândută cu peste 90 de milioane de euro

Toate loturile din colecţia personală a celebrului duo de artişti plastici francezi Claude şi Francois-Xavier Lalanne, puse în vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la Paris, au fost adjudecate, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit suma de 90 de milioane de euro, informează AFP. 

'Rezultatele obţinute stau mărturie pentru uriaşa contribuţie adusă de Claude şi Francois-Xavier Lalanne istoriei artei din secolul al XX-lea. Suntem mândri că am atins cea mai mare sumă pentru o vânzare organizată vreodată de Sotheby's la Paris', a declarat într-un comunicat CEO-ul Sotheby's France, Mario Tavella.

Licitaţia, desfăşurată pe durata a două zile, miercuri şi joi, a generat încasări totale de 91,3 milioane de euro, depăşind cu mult estimările specialiştilor, cuprinse între 15 milioane şi 23 de milioane de euro pentru cele 274 de loturi, printre care s-au aflat numeroase lucrări ale cuplului de artişti, inspirate din natură. Douăzeci şi patru de loturi au depăşit pragul de 1 milion de euro, inclusiv 'Rhinocretaire' - lucrarea care a atins cel mai mare preţ de vânzare (5,4 milioane de euro, deşi fusese estimată la 700.000 de euro) - şi 'Lapin a vent' (2,5 milioane de euro), două sculpturi monumentale realizate de Francois-Xavier Lalanne, decedat în 2008.

De mare succes s-au bucurat şi operele create de Claude Lalanne, decedată în aprilie 2019: lucrarea 'Choupatte (Tres grand)' a stabilit un nou record mondial de preţ pentru artista franceză, fiind vândută cu 2,17 milioane de euro şi depăşind de peste 10 ori pragul superior al intervalului de estimare. O altă operă a artistei franceze, 'Bureau Crocodile', a fost vândută cu 1,5 milioane de euro. În afara acestor lucrări ale soţilor Lalanne, conservate în reşedinţa cuplului, şi alte opere create de prieteni artişti ai lor, precum Niki de Saint Phalle şi Max Ernst, şi-au găsit cumpărători. Lucrarea 'Raysse peinture a haute tension', de Sturtevant, a fost achiziţionată cu 225.000 de euro.

Peste 4.000 de colecţionari din 43 de ţări au participat la această licitaţie, potrivit reprezentanţilor casei Sotheby's. Vânzarea la licitaţie a colecţiei Berge-Saint Laurent, în 2009, a dus la o creştere explozivă a cotei cuplului Lalanne pe piaţa obiectelor de artă: un lot de 15 oglinzi realizate de Claude Lalanne a fost adjudecat atunci cu 1,8 milioane de euro. În 2010, Muzeul Artelor Decorative din Paris a consacrat soţilor Lalanne o amplă retrospectivă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel