Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Secție specială, investigare magistrati. Bolcas-Gorghiu, opinii total DIFERITE

Magistrați
Magistrați

Comisia Parlamentară pentru legile Justiției a decis înființarea unei secții speciale de investigare a magistraților în cadrul Parchetului General. Părerile sunt împărțite. Lucian Bolcaș și Alina Gorghiu au comentat în exclusivitate pentru DCNews această măsură care a stârnit controverse. 

"Noi, grupul PNL, nu suntem de acord cu înființarea acestei structuri specializate. Nu se justifică din mai multe puncte de vedere. În primul rând nu faci o structură specială fără să ai un fenomen infracțional pe care să îl gestioneze. Practic, infracționalitatea în acest moment în rândurile magistraților nu justifică înființarea unei secții speciale în cadrul Parchetului General. Nu există de asemenea nici un alt argument care să îmi arate că este necesară această măsură legislativă. La momentul dezbaterilor, nimeni din PSD nu a venit cu nici un argument din care să reiasă că prin înființarea acestei structuri poate fi evitat un număr semnificativ de abuzuri. Avem o secție la momentul acesta în cadrul DNA, care se ocupă de acțiunile celor din magistratură. Opinia CSM a fost împotrivă, opinia asociațiilor profesionale, mai puțin UNJR a fost împotrivă. Nu vedem logica," a spus Alina Gorghiu pentru DCNews. 

De cealaltă parte, Lucian Bolcaș spune că prin această măsură este luată presiunea de pe umerii magistraților. 

"Este un lucru foarte bun. În primul rând magistrații trebuie să fie cercetați prin niște metode specifice, de oameni care cunosc această profesie. În al doilea rând este bine că această secție a fost despărțită de DNA, având în vedere că prin complexitatea cazurilor pe care le are, atenția deosebită se poate disipa. Mă surprinde punctul de vedere al Asociației Magistraților, pentru că în condițiile în care anumite rechizitorii necesită o soluție de achitare, există posibilitatea creării unor presiuni asupra lor, prin celelalte anchete pe care le desfășoară DNA-ul. Neutralizarea acestei activități la nivelul Parchetului General, care după părerea mea este format din procurori buni și o foarte echilibrați, este o soluție bună. Se ia o parte din presiunea ce s-ar putea pune asupra magistraților din motivații care nu sunt juridice," a declarat avocatul Lucian Bolcaș pentru DCNews. 

Reamintim că  joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a decis înfiinţarea unei secții de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari", este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel