EXCLUSIV  Scrapie în Sibiu. Sute de oi, omorâte. Daea: Există un plan

Scrapie în Sibiu. Autoritățile sunt în alertă după ce au fost descoperite cinci focare.

Scrapia, o boală care afectează sistemul nervos central al ovinelor și caprinelor, s-a exstins în județul Sibiu. Până acum au fost descoperite cinci focare. Aproape 600 de oi vor fi sacrificate. 

În unele dintre locurile în care au fost depistate focarele, sunt sacrificate chiar și oile sănătoase, conform turulsfatului.ro

Toți crescătorii de ovine cărora li se sacrifică animalele vor fi despăgubiți. 

O parte din sumă este suportată de abator și o alta de Statul Român

„În momentul de față, pe raza județului Sibiu se înregistrează un număr de 5 focare scrapie. Din acestea, pot să vă spun că într-un focar s-au sacrificat toate animalele, respectiv la Șalcău, într-un altul sunt pregătite animalele pentru sacrificare, la Bogatu Român, în al treilea au fost efectuate teste de genotipare, urmând ca săptămâna viitoare să fie sacrificate cele care nu sunt rezistente, iar pentru celelalte două focare se așteaptă rezultatele testelor de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Despăgubirile se acordă în conformitate cu prevederile legale, o parte din sumă fiind suportată de abator și o alta de Statul Român", a declarat Vasile Fodor, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, conform aceleiași surse.

"Sunt și bani de la Uniunea Europeană"

Ministrul Petre Daea a declarat pentru DC News că "există un plan pe această temă și sunt și bani de la Uniunea Europeană care să susțină un asemenea program de eradicare a scrapiei. Cei de la ANSVSA cunosc foarte bine problema și au răspunsurile pentru toate întrebările dumneavoastră. Ne punem tot timpul probleme și nu e doar o preocupare de conjunctură, ci o preocupare continuă care are în vedere toate bolile care pot fi pentru fiecare animal în parte și care pot să afecteze sănătatea animalelor."

Ministrul a declarat că srapia nu este atât de agresivă precum este pesta porcină. "Nu se pune problema în acești termeni", a mai adăugat ministrul Agriculturii.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel