Scholz își face TikTok: „Promit că nu voi dansa”. Politicienii tradiționali fac front comun pe rețeaua tinerilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Tot mai mulți politicieni tradiționali din Europa se îndreaptă către TikTok, platforma de socializare cunoscută pentru clipurile video scurte și populare în rândul tinerilor, relatează Reuters.

Scopul? Să atingă o audiență mai largă, mai ales în rândul tinerilor alegători, și să contracareze influența partidelor populiste și extremiste. Ultimul politician de rang înalt care a intrat în scenă este cancelarul german Olaf Scholz.

Scholz a făcut debutul său pe TikTok cu o abordare simplă, afirmând că nu va recurge la dansuri, o mișcare care pare să fie în ton cu alți lideri politici importanți de pe această platformă, precum președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron.

Cu toate acestea, Scholz nu este singurul politician german care își face simțită prezența pe TikTok. Ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a fost printre primii care au adoptat această platformă, subliniind importanța contracarării influenței partidelor de extremă dreapta, cum ar fi AfD, care au deja o prezență considerabilă pe TikTok.

Și în alte țări europene, politicienii tradiționali se confruntă cu același fenomen. În Irlanda, premierul desemnat Simon Harris a fost activ pe TikTok încă din 2021, iar în Franța, Emmanuel Macron a reușit să adune milioane de urmăritori pe această platformă.

Cu toate acestea, aderarea la TikTok vine la pachet cu îngrijorări legate de securitatea datelor utilizatorilor. În contextul creșterii îngrijorărilor referitoare la posibilitatea ca datele să ajungă în mâinile guvernului chinez, guvernele occidentale au emis avertismente și au luat măsuri de precauție.

Deși TikTok a negat orice acuzație de utilizare a platformei în scopuri de spionaj, preocupările cu privire la securitatea datelor rămân. Agențiile de securitate din diverse țări au atras atenția asupra riscului ca datele utilizatorilor să fie expuse.

Foto: Pixabay

Scholz se teme de ascensiunea AfD în rândul tinerilor din medii defavorizate

Pentru politicienii germani este deosebit de urgent să ajungă la tineri în condițiile în care alegătorii de 16 ani vor putea vota la alegerile europene din iunie.

Dintre partidele germane, AfD este într-adevăr cel care domină TikTok-ul. Partidul are 411.000 de adepți, iar principalul candidat la alegerile europene, Maximilian Krah, are 41.000 de urmăritori.

„Așa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă și populația tânără, tinerii alegători, acestui partid radical”, a explicat consultantul politic Johannes Hillje, citat de Reuters.

Krah este foarte activ. Într-un clip video, el încurajează elevii să îi confrunte pe profesorii de stânga. Într-un altul, el dă sfaturi de viață tinerilor, spunându-le să nu se uite la filme porno sau să voteze pentru Verzi.

„Bărbații adevărați sunt de dreapta, bărbații adevărați au idealuri, bărbații adevărați sunt patrioți”, spune Krah.

Politicienii tradiționali care doresc să imite o astfel de strategie se confruntă cu o dilemă, deoarece sunt suspicioși să folosească o platformă a unei companii dintr-o țară autoritară, care generează temeri privind siguranța datelor utilizatorilor.

Lauterbach a declarat că poate avea rezerve față de TikTok, recunoscând în același timp eficiența acesteia. „Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei”, a spus el. Pentru a preveni scurgerile de date, el spune că a cumpărat un telefon separat pentru utilizarea TikTok.

Echipa lui Macron a spus de asemenea că președintele francez consideră că utilitatea TikTok și nevoia de reglementare sunt chestiuni separate. „Nu putem ignora această populație, dintre care marea majoritate nu se uită la știri la televizor și nu citește presa”, a declarat pentru Reuters un consilier.

Macron chiar nu își permite să ignore tinerii de pe TikTok. Acolo se află deja Jordan Bardella, protejatul lui Marine Le Pen, cel mai popular politician din Franța și președintele partidului Adunarea Națională, care va câștiga europenele din iunie - potrivit sondajelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel