Scholz anunță prelungirea funcționării ultimelor trei centrale nucleare din Germania

Fotografie de la Michael Gattorna, Pexels
Fotografie de la Michael Gattorna, Pexels

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunţă prelungirea funcţionării ultimelor trei centrale nucleare din ţară. 

Germania va prelungi funcţionarea ultimelor sale trei centrale nucleare, a anunţat luni cancelarul federal german Olaf Scholz, informează AFP şi dpa.

"Vor fi create bazele legale pentru a permite funcţionarea centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 şi Emsland dincolo de 31 decembrie 2022 şi până pe 15 aprilie 2023", se precizează într-o scrisoare adresată de Scholz guvernului său.

Înainte de aceasta, guvernul german a anunţat menţinerea a numai două dintre aceste trei centrale dincolo de sfârşitul lui 2022.

Prima economie europeană depune toate eforturile pentru a-şi reduce dependenţa de importurile energetice din Rusia, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Soarta centralei Emsland din nordul Germaniei a suscitat dispute în cadrul guvernului de coaliţie al lui Scholz, în special între liber-democraţi (FDP) şi verzi, care sunt împotriva energiei nucleare.

Însă în final cancelarul federal a tranşat, fără ca un consens să fie înregistrat.

Germania urma să închidă centralele nucleare în 2022



Iniţial, Germania avea drept obiectiv să renunţe la energia nucleară înainte de sfârşitul lui 2022, însă războiul din Ucraina i-a dat peste cap acest plan.

După aceasta guvernul german a decis de asemenea să prelungească activitatea mai multor centrale pe cărbune până în primăvara lui 2024, chiar dacă Germania îşi fixase drept obiectiv să abandoneze cu totul această energie până în 2030.

Într-un recent interviu pentru televiziunea germană, militanta suedeză Greta Thunberg a estimat că ar fi de preferat să se continue utilizarea centralelor nucleare care sunt în prezent active în Germania decât să se revină la cărbune, scrie Agerpres.

Greta Thunberg apără energia nucleară: Ar fi o greșeală să le închidem dacă ele funcționează deja

Răspunzând la o întrebare despre reactoarele încă active din Germania, Greta Thunberg a spus că ”ar fi o greșeală să le închidem dacă ele funcționează deja și apoi să treci la cărbune”. Ea a spus că este ”o idee proastă” să te bazezi pe cărbune atâta timp cât există alte surse disponibile, inclusiv nucleare.

Declarațiile surpriză ale suedezei de 19 ani au venit în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune german. Cuvintele liderului tinerilor ecologiști merg în direcția opusă liniei Verzilor germani, care de zeci de ani susțin că Germania ar trebui să renunțe în totalitate la energia nucleară.

În urma tăierii aprovizionării cu gaze din Rusia, executivul de la Berlin a fost nevoit să reia producția de energie prin centralele pe cărbune. Confruntat cu dilema de a închide sau nu trei centrale nucleare, Guvernul german a decis să prelungească durata de viață a două centrale și să închidă o a treia în 2022. O alegere care a dezamăgit ambele tabere: atât pe tabăra Verzilor dar și pe cea a apărătorilor energiei nucleare, scrie Europa Today. 

În acest context, în mod paradoxal, pozițiile Gretei Thunberg sunt mai apropiate de cele ale liberal-democraților germani decât de cele ale Verzilor. Nu întâmplător liderul liberal și ministrul de Finanțe, Christian Lindner, și-a declarat cu strictețe satisfacția față de cuvintele activistului suedez pentru că ”în acest război energetic tot ceea ce creează electricitate trebuie conectat la rețea”. Cu toate acestea, nicio reacție oficială la cuvintele lui Thunberg nu a sosit încă din partea ecologistilor germani. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel