Schimb de focuri la frontiera dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan / VIDEO

Schimb de focuri la frontiera dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Schimb de focuri la frontiera dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O confruntare armată între militarii din Kîrgîzstan și Tadjikistan a început joi la granița celor două țări. 

Violențele armate au fost raportat de Serviciul de Frontieră al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Kîrgîzstan, transmite TASS. La granița celor două state, pe 28 aprilie, a izbucnit un conflict între rezidenții locali din zona punctului de distribuție a apei Golovnoi, pe care Tadjikistanul îl consideră teritoriul său, iar Kîrgîzstanul - al său. Joi seară, potrivit Serviciului de grăniceri din Kîrgîzstan, situația a escaladat. 

Conform celor mai recente informații, situația din zona de conflict rămâne tensionată. Cetățenii din Tadjikistan au blocat drumul care leagă cele două districte ale Kîrgîzstanului. La rândul lor, cetățenii kîrgîzi au blocat drumul către enclava tadjică din Vorukh.  

Acuzații de ambele părți

Kîrgîzstanul a lansat o anchetă, raportând opt victime. De asemenea, Bișkek acuză forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii de frontieră din Tadjikistan că au folosit mortare și mitraliere în încercarea de a profita de aportul de apă. La rândul său, Dușhanbe acuză partea kîrgîză de provocare și revendică nouă victime, dintre care două cu răni prin împușcare.

Numărul cetățenilor kîrgîzi răniți în timpul conflictului de la granița cu Tadjikistan este mai mare de 20 de persoane, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență din Kârgâzstan. 

„În acest moment, spitalul regional din regiunea Batken a primit șapte răniți, doi dintre ei se află în stare gravă.  Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, civilii au fost evacuați și se așteaptă să sosească încă 15 victime de la locul tragerii ", se arată într-un comunicat al ministerului .

Lungimea frontierei dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan este de aproximativ 980 km. După destrămarea Uniunii Sovietice, au rămas zeci de segmente disputate. În unele zone, din când în când au loc dispute și conflicte între locuitorii din zonele de frontieră, notează Publika.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7cnP1yy5jf8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel