Scenariul prin care AUR ar putea câștiga la prezidențiale. Chirieac: Nu suntem ca în 2000, când a pierdut Vadim Tudor

FOTO: Facebook/George Simion
FOTO: Facebook/George Simion

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că dacă AUR ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu este neapărat valabilă ipoteza că vom asista la un scenariu precum cel din anul 2000, când Ion Iliescu a câștigat cel de-al treilea mandat în fața lui Corneliu Vadim Tudor.

„Nu e deloc sigur că oricare dintre candidații de la PSD sau PNL, dacă ar intra în turul 2 cu candidatul AUR, automat s-ar repeta scenariul din anul 2000, când a fost Corneliu Vadim Tudor. Lucrurile sunt mult mai nuanțate în 2024. Probabil că George Simion va candida, dar niciunul dintre cei doi candidați de la PNL sau PSD, oricare ar fi ei, nu vor fi în galop de sănătate cu AUR, mai ales din cauza a ceea ce se întâmplă cu taxele și impozitele. Sunt cele mai nepopulare măsuri și s-au întins pe trei luni de zile. Tot mediul de afaceri spune că de trei luni de zile se tot majorează taxele și impozitele, deși ele nu s-au majorat, dar senzația asta a fost. Consecințele economice se resimt. 

Nu suntem în scenariul din 2000. Eu întreb așa - USR-ul și REPER-ul cu cine ar vota în turul al doilea? Cine e sigur că ar vota cu PSD? PSD și PNL, aflate acum la cârma țării pe timp de criză nu sunt vulnerabile? Presa celor de la USR spune în momentul ăsta că se măresc taxele și impozitele pentru a avea bani de pensiile speciale”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.

Cum arată sondajele?

Amintim că, potrivit unui sondaj Sociopol realizat în perioada 8 - 19 septembrie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar lua 29% din voturi, urmat de AUR, cu 23%, USR cu 15%, PNL cu 15% și UDMR cu 5%. 

În anul 2024 vom avea patru rânduri de alegeri. PSD și PNL sunt în discuții, conform informațiilor din media, pentru a candida împreună la alegerile din 2024 sau pentru a continua sub forma unei coaliții, precum cea de astăzi. După cum se observă în sondaj, AUR este pe locul al doilea în preferințele electorale, iar PNL și USR se află la egalitate cu 15%. Pragul electoral este încheiat de UDMR cu 5%, însă, dacă luăm în calcul eroarea, mai sunt și alte partide care vin din urmă în buza pragului electoral. 

Recent, și Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS a publicat datele celui mai recent sondaj.  

Pe primul loc s-ar situa la o diferență consistentă Partidul Social Democrat, urmat de Partidul Național Liberal care se află la mare luptă cu AUR. USR pare la mare distanță de podium, însă o luptă interesantă se dă pentru obținerea pragului de intrare în Parlament între SOS România, UDMR, PUSL și PMP. 

Iată rezultatele sondajului: 

1. PSD 31%

2. PNL 19%

3. AUR 18% 

4. USR 11%

5. SOS România 5%

6. UDMR 4%

7. PUSL 4%

8. PMP 4%

9. Pro România 2%

Altul 2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel