Sărbătoare 21 noiembrie 2019. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Andrei Itu / 21 noi 2019 / 07:29 Salveaza PDF Comentarii
Altar Catedrala Mitropolitana Cluj
Altar Catedrala Mitropolitana Cluj

Pe data de 21 noiembrie este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de Vivodenia sau Ovedenia.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului semnifică aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, potrivit crestinortodox.ro. Aceștia sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că erau lipsiți de copii. Deoarece viață lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească și ei bucuria de a fi părinți. Ioachim și Ana au promis că în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Arhanghelul Gavril li se arată și le vestește că vor avea o fată care va purta numele de Maria.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani. Cele mai multe informații legate de aceasta sărbătoare importantă pentru creștini se găsesc în “Protoevanghelia” și în “Evanghelia după Iacov”.

În tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deşi nu era instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa. Data de 21 noiembrie reprezintă dată sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului). Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24