Rusia nu cedează. Investighează legalitatea recunoaşterii independenţei ţărilor baltice în 1991

Din câte se pare, Rusia dorește să revină la granițele foste URSS. Biroul procurorului-şef al Federației Ruse examinează dacă fosta Uniune Sovietică a acţionat legal atunci când a recunoscut independenţa ţărilor baltice, în 1991, relatează BBC News online.

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius a catalogat decizia Rusiei drept "cel puţin o provocare" şi "absurdă din punct de vedere legal, moral şi politic".

Estonia, Letonia şi Lituania au fost ocupate de către forţele comuniste sovietice în 1940. Fosta URSS s-a destrămat în 1991.

Procurorul-şef al Rusiei a declarat săptămâna trecută ilegală transferarea Crimeei de la Rusia la Ucraina în 1954.

La vremea respectivă Rusia şi Ucraina erau republici în cadrul URSS, la conducerea căreia se afla liderul comunist Nikita Hruşciov.

Anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnată de către comunitatea internaţională. Etnicii ruşi din peninsula ucraineană au votat să se alăture Rusiei într-un referendum puternic controversat.

Estonia şi Letonia au minorităţi ruse importante, iar Lituania are o minoritatea rusă mai redusă.

Citește și: Finlanda pregătește un sistem de mobilizare accelerată a rezerviștilor

O sursă de la Biroul procurorului-şef rus, citată de agenţia de ştiri Interfax, a declarat că investigaţia cu privire la independenţa ţărilor baltice a fost deschisă în urma cererii a doi deputaţi.

Evgheni Fiodorov şi Anton Romanv, membri ai Partidului Rusia Unită al preşedintelui rus Vladimir Putin, afirmă într-o scrisoare că decizia din 1991 de recunoaştere a independenţei ţărilor baltice a fost luată "de către un organism neconstituţional".

Sursa citată a adăugat că nu vor exista "consecinţe legale" în cazul în care se va stabili că recunoaşterea, în 1991, a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei a fost ilegală.

Cele trei ţări baltice au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi NATO în 2004. Rusia denunţă acest lucru drept o provocare la adresa intereselor sale în domeniul securităţii.

Tensiunile între Moscova şi ţările baltice au început să crească după anexarea Crimeei şi izbucnirea războiului civil în estul Ucrainei, în aprilie 2014. Separatişti proruşi puternic înarmaţi luptă de atunci în regiunea Donbas împotriva trupelor guveramentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel