Urmărește emisiunea live


Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan

Rusia a continuat să trimită trupe în Kazahstan duminică în ciuda faptului că protestele au fost în mare parte înăbuşite.

În ultimele ore nu au existat informaţii depre tulburări majore în Almaty. La cererea preşedintele Kassym-Jomart Tokayev, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia şi formată din şase foste state sovietice, a autorizat trimiterea a aproximativ 2.500 de soldaţi, în majoritate ruşi, în Kazahstan.

Desfăşurarea de trupe a continuat şi duminică. Ministerul rus al Apărării a distribuit duminică imagini cu avioane militare, vehicule şi personal care sosesc pe aeroportul din Almaty. Protestele din naţiunea din Asia Centrală au fost cele mai ample de la independenţa Kazahstanului faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

Tulburările au început în vestul îndepărtat al ţării ca proteste faţă de o creştere bruscă a preţurilor la gazul petrolier lichefiat, care este utilizat pe scară largă ca şi combustibil pentru vehicule.

Protestele s-au extins în cel mai mare oraş al ţării, Almaty, unde demonstranţii au ocupat şi incendiat clădiri guvernamentale. Tokayev a declarat vineri că a autorizat forţele de securitate să tragă fără avertisment în cei care participă la tulburări.

Autorităţile spun că forţele de securitate au ucis 26 de demonstranţi în timpul tulburărilor din această săptămână şi că 18 ofiţeri de poliţie au murit, relatează AP. Peste 4.400 de persoane au fost arestate, a declarat sâmbătă Ministerul de Interne, transmite Mediafax.

Kazahstanul afirmă că situația s-a stabilizat

Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violență din cei 30 de ani de independență, iar trupele unei alianțe militare conduse de Rusia păzesc "facilități strategice", relatează Reuters.

Oficialii din domeniul securității și al serviciilor de informații l-au informat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev că au continuat acțiunile de "curățare" în ceea ce el a numit o uriașă operațiune de combatere a terorismului în fosta republică sovietică.

Zeci de persoane au fost ucise, mii de persoane au fost reținute și clădiri publice au fost incendiate în ultima săptămână, ceea ce l-a determinat pe Tokayev să emită ordine de tragere fără avertisment pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama bandiților și a teroriștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel