Rovana Plumb: Se puteau lua banii europeni

Rovana Plumb
Rovana Plumb

Rovana Plumb a prezentat, marți seară, situația privind proiectele pe fornduri europene.

"Până în momentul de față, în România, prin politica de coeziune, au intrat 6,4 miliarde de euro, iar în total, împreună cu plățile directe care se fac către fermieri, 11 miliarde de euro. Am lansat linii de finanțare de 25,3 miliarde de euro și sunt depuse proiecte de 33 de miliarde de euro. 

Cele 25,3 miliarde de euro reprezintă 90% din total alocare pe fondurile de coeziune pe care le gestionează Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Devoltării Regionale și al Administrației Publice. Din cele 33 de miliarde, valoarea proiectelor depuse, avem o contractare de 15,6 miliarde de euro, valoarea totală a contractelor de finanțare semnate. Rata de contractare a crescut din anul 2017 de la 5% la 53,3%, deci de zece ori.

Rata de absorbție a fondurilor europene din România este de 20,3% față de media europeană care este de 22%. De asemenea, doresc să vă spun că am trimis 14 proiecte majore la Comisia Europeană din care 13 sunt deja semnate, aprobate, iar unul este în evaluare. Din cele 14 proiecte, pe infrastructura de transport se remarcă un proiect major de două miliarde de euro care se referă la o infrastructură feroviară Gura Sada-Simeria, iar celălalt proiect major, care este cel mai mare din Uniunea Europeană se referă la infrastructura de apă și apă uzată și are o valoare de 499 de milioane de euro. 

Partidul Social Democrat, când a fost la guvernare, începând cu mai 2012, a recuperat întârzierile și în perioada anterioară de programare. Perioada anterioară de programare avea nouă ani, timp în care se puteau lua banii europeni. Am pornit în mai 2012 cu o rată de absorbție de 7%, fiind în anul al șaselea, iar în trei ani de zile am ajuns la o rată de absorbție de 90%. 

În actuala perioadă de programare, ne aflăm în cel de-al cincilea an și avem 20% rată de absorbție a fondurilor europene și mai avem cinci ani de zile în care putem să cheltuim alocarea pe politica de coeziune pentru România", a declarat Rovana Plumb.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel