România, somată să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA

inchisoare2
inchisoare2

Julia Hall, expert al Amnesty International, a afirmat că România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA, deoarece investigaţia parlamentară nu a fost eficientă, independentă şi imparţială, iar după încheierea acesteia au apărut informaţii noi.

"Poziţia Amnesty este că ancheta parlamentară din România nu a fost una eficientă, independentă şi imparţială. A avut loc în cea mai mare parte în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate", a spus Hall într-un interviu acordat RFI, adăugând că organizaţia pentru drepturile omului nu consideră ancheta corespunzătoare.

Ea a apreciat că noua anchetă ar trebui coordonată de procurorul general şi să vizeze "problema complicităţii statului, dar şi responsabilităţile individuale".

"În mod ideal, ar trebui să existe o investigaţie la nivel public. Dacă există îngrijorări privind siguranţa naţională, există anumite metode prin care pot fi puse la adăpost anumite informaţii ce pot fi în mod real clasificate. Deci dacă cineva spune «oh, nu puteţi face ancheta, pentru că informaţiile sunt foarte sensibile!», noi ştim, din alte ţări, că există metode de a apăra securitatea naţională şi a asigura totuşi şi o transparenţă majoră", a adăugat ea.

Citește și:

Atanasiu: Nu există închisori ale CIA în România

Expertul Amnesty International a precizat că, după publicarea raportului comisiei parlamentare din România, au apărut noi informaţii, care justifică deschiderea unei noi anchete. "Nici Amnesty International şi nici altă organizaţie nu a spus că există o dovadă clară, că avem noi dovada, pistolul care încă fumegă. Nu, este responsabilitatea Guvernului să investigheze acest lucru", a spus Hall.

Ea a apreciat că "există nişte îngrijorări serioase" în privinţa informaţiilor privind existenţa unei închisori secrete CIA în România, iar raportul APCE pe această temă "arată foarte clar că unii oficiali români ştiau ce se întâmplă la acea vreme".

"Ideea e că nu trebuie redeschisă ancheta doar pentru că o cere Amnesty International sau pentru că am avea noi vreo dovadă, ci pentru că o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European şi Consiliului Europei sunt absolut convinşi că se impune o investigaţie riguroasă şi eficientă", a afirmat Julia Hall, adăugând că, până la realizarea unei noi investigaţii, "semnele de întrebare rămân şi este responsabilitatea Guvernului să demonstreze că acuzaţiile sunt neîntemeiate".

Citește și:

Ioan Mircea Paşcu: Nu au existat centre CIA în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel