Urmărește emisiunea live


România și Bulgaria, ținute de UE la poartă, acuză Eugen Tomac: Cui servește?

Adresându-se plenului Parlamentului European, eurodeputatul Eugen Tomac a accentuat în discurs lipsa de motive solide pentru menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen. 

”Pun această întrebare. Cui servește menținerea în afara frontierelor Uniunii Europene a României și Bulgariei? Servește, oare, asta Comisiei Europene? Este în interesul Parlamentului European? Este în interesul cetățenilor Uniunii Europene? Cred că se greșește fundamental atunci când din rațiuni politice mărunte, două națiuni sunt ținute nejustificat, incorect, la porțile Uniunii Europene.

Suntem cetățeni europeni și am confirmat acest lucru. Peste un milion de cetățeni ai Ucrainei au trecut prin frontierele României în această invazie absurdă declanșată de Putin. Peste 4.000 de copii fără părinți au fost primiți de polițiștii români în punctele de frontieră ale Uniunii Europene. Avem dreptul să fim tratați în mod corect și fac încă o dată apel, încheind cu expresia: cui servește menținerea Bulgariei și României în afara frontierelor Uniunii Europene?”, a spus Eugen Tomac, eurodeputat, în plenul Parlamentului European. 

Rareș Bogdan, în Parlamentul European: Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost prea eleganți și tăcuți

Rareș Bogdan a susținut un discurs dur în Parlamentul European privind aderarea României la spațiul Schengen.

"De 11 ani, 2 țări europene, pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?” Citește continuarea AICI

Președinția cehă cere un răspuns până la finalul anului

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat miercuri ministrul ceh al afacerilor europene Mikulas Bek, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, conform Agerpres.

În ultimii ani, spaţiul Schengen a resimţit provocări, precum valul de migranţi din 2015-2016 şi consecinţele actualului conflict din Ucraina. Preşedinţia (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental şi se angajează să realizeze progrese pentru ca România şi Bulgaria să adere la acest spaţiu, a spus Bek într-o dezbatere dedicată aderării celor două ţări la spaţiul Schengen. Supunerea la vot a unei rezoluţii a PE pe această temă este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Oficialul ceh a precizat că săptămâna viitoare vor începe vizite ale experţilor europeni în România şi Bulgaria.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că România şi Bulgaria au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.  Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel