România a expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei din București

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

MAE anunță declararea ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în România.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni.

Gurile Dunării, o țintă strategică. Diaconescu: Pot să confirm din discuțiile cu Lavrov

Cristian Diaconescu susține că Gurile Dunării sunt o țintă strategică a lui Vladimir Putin de mai mulți ani de zile. Fostul ministru de Externe a explicat și de ce Rusia își dorește foarte mult să acapareze Odesa, dar și ce ar însemna asta pentru România.

"Pot să spun și să confirm, inclusiv din discuții bilaterale cu Lavrov și cu alții, Gurile Dunării reprezintă o țintă strategică pentru Federația Rusă de ani de zile. În momentul în care, într-adevăr, Odesa este zona cea mai sensibilă din acest punct de vedere... Ce are Odesa din punct de vedere militar deranjează foarte serios Federația Rusă. Din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, are câteva zeci, poate câteva sute de kilometri de coridoare subterane, deci ideea de a debarca în Odesa presupune din partea Federației Ruse un efort militar foarte serios. Dar dacă Odesa, mai ales prin apropierea de Herson, dacă Odesa este preluată la un moment dat, situația poate fi deosebit de gravă. Cum să vă spun, a avea vase ale Federației Ruse spre Brațul Chilia, cred că ar fi, într-adevăr, o dezvoltare...", a explicat Cristian Diaconescu la DC NEWS.

"Și credeți că efortul militar rusesc se va concentra acum pe Odesa? Practic e singura bucățică care le-a mai rămas ucrainenilor", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac (citește continuarea AICI).

Centrala Zaporojie ar urma să fie deconectată de către Rusia de la rețeaua electrică ucraineană, avertizează Kievul

Rusia ar intenționa să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană, transmite Agerpres. Avertismentul a fost lansat de compania de stat ucraineană Energoatom care a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice ale centralei, informează Reuters.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o provocare pe scară largă acolo.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc



De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o provocare la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel