Centrala Zaporojie ar urma să fie deconectată de către Rusia de la rețeaua electrică ucraineană, avertizează Kievul

Centrala Zaporojie ar urma să fie deconectată de către Rusia de la rețeaua electrică ucraineană, avertizează Kievul / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Centrala Zaporojie ar urma să fie deconectată de către Rusia de la rețeaua electrică ucraineană, avertizează Kievul / Foto: Pixabay, de Markus Distelrath

Kievul susține că Rusia vrea să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană.

Rusia ar intenționa să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană, transmite Agerpres. Avertismentul a fost lansat de compania de stat ucraineană Energoatom care a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice ale centralei, informează Reuters.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o provocare pe scară largă acolo.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc



De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o provocare la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Antonio Guterres, apel la demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie



Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei. Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.

Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei, a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de sinucidere.

VEZI ȘI: Posibilitatea unui accident nuclear la centrala Zaporojie. Scenariile, analizate de Băncilă, director ANM. Cum ar putea fi afectată România

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor. Vezi continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel