Rocada președinților. Chirieac: Ține de prietenia dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu știu ce rol va mai avea Iohannis la alegerile din septembrie

foto: Freepik
foto: Freepik

După rocada premierilor, am putea avea rocada preşedinţilor. Vom avea un nou președinte pesedist după 20 de ani?

O nouă strategie electorală a apărut încă de la începutul anului în coaliția de guvernare. Membrii Partidului Social Democrat (PSD) ar fi avansat o propunere care ar implica o alternanță la Cotroceni între un președinte social democrat și unul liberal, un concept asemănător cu modul în care au procedat cu funcția de premier. 

România TV susține că ar urma o rocadă și că în prezent se discută și se analizează varianta prin care PSD să fie primul care va da candidatul pentru funcția supremă în stat. Astfel, pentru prima dată, Klaus Iohannis și-ar fi dat acceptul să avem un președinte din rândul social-democraților. Și oficialii americani ar fi transmis foarte clar Guvernului că este nevoie de stabilitate în țară. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat să comenteze.

"Nu știu ce rol va mai juca președintele Klaus Iohannis la alegerile din septembrie, mai ales că domnia sa țintește un post important în birocrația europeană sau euroatlantică. Cu siguranță, chestiunea cu stabilitatea este perfect adevărată. Și asta ține de prietenia dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Dacă se hotărăsc ca un candidat comun - și acesta să fie Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă - atunci cele două partide vor susține acel candidat.

Toată lumea dorește în momentul acesta stabilitate. În Polonia (care e reperul nostru din toate punctele de vedere, de la PIB până la politica de apărare sau atragerea de fonduri europene) lucrurile nu stau deloc bine. Acolo, proeuropeanul Donald Tusk este în conflict cu fostul partid de opoziție - Partidul Lege și Dreptate a lui Kaczyński, asta a dat peste cap Polonia. Ei bine, nici UE nici SUA nu doresc instabilitate la granița României. Și atunci nu vor să facă experimente" a conchis Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel