Urmărește emisiunea live


Restituire supraaciză motorină. Transportatorii ameninţă cu proteste

Pompa motorina benzina
Pompa motorina benzina

Transportatorii rutieri români anunţă că vor declanşa proteste în linie cu cele din Bulgaria şi Franţa dacă autorităţile nu respectă legislaţia privind restituirea supraaccizei la motorină, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). 

"UNTRR solicită Guvernului, MFP (Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) şi MT (Ministerul Transporturilor, n.r.) respectarea OUG 25/ 2018 şi HG 549/ 2018 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a unei părţi din supraacciza la motorină, în caz contrar transportatorii rutieri români vor declanşa proteste în linie cu cele din Bulgaria şi Franţa. Firmele de transport rutier din România stau cu dosarele depuse pentru restituirea supraaccizei, însă blocajul instituţional nu permite realizarea de plăţi către transportatorii rutieri", se arată în comunicat. 

Ce prevede legea

Potrivit legislaţiei, administratorul schemei trebuie să soluţioneze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Ulterior, administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanţelor Publice. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice a deciziei. 

"Situaţia gravă devine similară cu perioada 2014-2016 când, pentru 3 ani consecutivi, statul român nu a fost capabil să restituie către transportatori sumele bugetate la început de an pentru restituirea supraaccizei colectate şi cuvenite legal. Astfel, în 2014 s-a restituit numai 0,45% din bugetul estimat, în 2015 numai 2,478%, iar în 2016 până în limita de 14,45%. În prezent, transportatorii români au cel mai ridicat cost al motorinei faţă de ţările din jur, de 1,06 euro/ litru fără TVA", precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel