Republica Moldova, numită "republică VECINĂ" de liderul Transnistriei, IRITAT de Maia Sandu

Sursa foto: Facebook Maia Sandu
Sursa foto: Facebook Maia Sandu

Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, s-a declarat iritat şi dezgustat de îndemnul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a îndemnat ccetăţenii republicii să nu poarte "panglica Sfântului Gheorghe" la festivităţile din 9 mai consacrate victoriei din Al Doilea Război Mondial, informează TASS.

"Nu pot, pur şi simplu nu am dreptul să nu observ acţiunile şi comentariile conducătorilor Republicii Moldova cu privire la panglica Sfântului Gheorghe, unul dintre simbolurile Marii Victorii. O nouă afirmaţie a preşedintei republicii vecine, Maia Sandu, cu privire la faptul că 'locul unor simboluri asemeni panglicii Sfântului Gheorghe este la groapa de gunoi a istoriei' stârneşte o iritare vecină cu greaţa", a scris Krasnoselski marţi pe canalul său de pe Telegram, calificând Republica Moldova drept "republică vecină", scrie Agerpres.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat marţi legea care interzice simbolurile "V' şi "Z', precum şi "panglica Sfântul Gheorghe', folosite de către Rusia în războiul declanşat în Ucraina. În timpul unei conferinţe de presă, Maia Sandu a spus că "specularea cu victoria URSS din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinţilor şi bunicilor noştri, care şi-au dat viaţa ca să putem trăi în pace", potrivit Radio Chişinău.

"Cei care justifică uciderea ucrainenilor, mâine, pot cere uciderea moldovenilor"

Maia Sandu i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova la unitate şi a spus că politicienii care speculează cu aceste simboluri şi care le vor folosi vor fi sancţionaţi.

"Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine sau chiar astăzi pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt al fel ca cei care nu au condamnat la vremea lor pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace (...) Trebuie să spunem un NU ferm războiului şi simbolurilor acestuia'.

Fostul preşedinte Igor Dodon le-a cerut cetăţenilor moldoveni "să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe", deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis săptămâna trecută de parlamentul de la Chişinău.

Portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii. Panglica folosită pentru prima dată ca decoraţie de ţarina Ecaterina a Rusiei a fost adoptată de rusofonii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar în Donbas au fost proclamate republicile secesioniste Doneţk şi Lugansk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel