Republica Moldova: Irina Vlah, aleasă pentru un nou mandat de guvernator

Irina Vlah a fost realeasă pentru un nou mandat de guvernator al regiunii autonome găgăuze, din primul tur de scrutin, desfăşurat duminică în regiunea autonomă a Republicii Moldova.

Potrivit datelor Comisiei Electorale de la Comrat, prezenţa la vot a fost de 50,35%, informează luni Radio Chişinău şi Unimedia. Irina Vlah a anunţat imediat după închiderea secţiilor de votare că aproximativ 60 de mii de persoane s-ar fi prezentat la urne, iar datele preliminare o arată câştigătoare. Pentru Irina Vlah ar fi votat 91% dintre cei care s-au prezentat la urne, scrie şi nokta.md, care face referire la datele oficiale. Contracandidatul acesteia, Serghei Cimpoieş, ar fi întrunit 7% din sufragii.

Alţi doi candidaţi la funcţia de 'başcan' al regiunii autonome găgăuze, Ivan Burgudji şi Dmitri Manol, nu au întrunit nici la 1% din voturile valabil exprimate. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a deplasat duminică la Comrat, de unde a felicitat-o pe Irina Vlah şi şi-a anunţat susţinerea pentru aceasta în următorul mandat. Observatorii invocă mai multe încălcări ale procesului electoral, inclusiv faptul ca mai multe secţii de votare şi-ar fi prelungit activitatea şi după ora 21:00, iar asociaţia Pligrim Demo, care a întreprins o numărătoare paralelă a voturilor, a atenţionat asupra faptului că cu jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor rata de participare era de numai 46,6%.

Toţi cei patru care au concurat pentru funcţia de başcan - Irina Vlah, Serghei Cimpoieş, Ivan Burgudji şi Dmitrii Manol - s-au înscris în cursă în calitate de candidaţi independenţi. Pe buletinele de vot au figurat, însă, cinci candidaţi, după ce Curtea de Apel Cahul a decis înregistrarea lui Vasili Aladov în cursă cu o zi înainte. Ulterior, decizia Curţii de Apel Cahul a fost anulată de Curtea Suprema de Justiţie de la Chişinău. Irina Vlah este başkan al regiunii autonome găgăuze din anul 2015. În timpul alegerilor din 2015, ea a fost susţinută de Partidul Socialiştilor.

Înainte de a deveni başcan, Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare data pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM). În 2014, ea a anunţat că părăseşte PCRM şi rămâne deputat independent. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Kozak, a fost printre primii oficiali străini care a felicitat-o pe Irina Vlah cu ocazia victoriei în alegeri. 'A avut loc o discuţie telefonică între Irina Vlah şi vicepremierul Rusiei, Dmitri Kozak. În cadrul discuţiei, Kozak a felicitat-o pe Vlah cu ocazia victoriei covârşitoare în alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei', potrivit unei postari pe pagina oficiala de Facebook a Irinei Vlah. În urma discuţiei, Irina Vlah şi Dmitri Kozak au convenit să examineze în timpul apropiat următorii paşi privind consolidarea relaţiilor economice şi umanitare dintre Găgăuzia şi regiuni ale Federaţiei Ruse, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel