Referendum Catalonia. Presiuni pentru grevă GENERALĂ. Tensiunile continuă

Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ
Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ

A doua zi după referendumul interzis care a avut loc în Catalonia și a fost marcat de ciocniri cu poliția, ruptura pare să se adâncească și mai mult între Madrid și liderii separatiști ai acestei puternice regiuni a Spaniei, care evocă o posibilă declarație de independență, relatează luni AFP.

Cu atât mai mult cu cât 44 de organizații — printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență — au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări pentru marți, în Catalonia.

Duminică, după referendumul considerat ilegal de justiție și pe care Madridul a încercat să-l împiedice, liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că locuitorii regiunii și-au câștigat "dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei republici", separată de monarhia spaniolă.

Într-un interviu acordat sâmbătă pentru AFP, Puigdemont, 54 de ani, aflat la conducerea executivului catalan de la începutul lui 2016, a dat asigurări că în cazul în care tabăra "da" va câștiga la referendum, el va declara independența Cataloniei, regiune strategică în inima Europei, ce reprezintă 19% din PIB-ul spaniol. Conștientizând situația de blocaj, Puigdemont a făcut apel la Uniunea Europeană (UE), îndemnând-o să "nu mai privească în altă parte".

Potrivit executivului catalan, tabăra favorabilă "unui stat independent sub formă de republică" a întrunit 90%, adică 2,26 milioane din voturi la o rată de participare de 42,3%.

Anunțul a fost primit cu urale și petarde în centrul Barcelonei, unde s-au reunit câteva mii de separatiști, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel