Război Afganistan. Armata SUA, decizie de clasificare: A fost "o eroare umană în stabilirea categoriilor"

SUA Armată
SUA Armată

Armata americană a anunţat marţi că decizia de clasificare a unor date despre războiul din Afganistan a fost o 'eroare umană în stabilirea categoriilor', după ce SIGAR - organismul public responsabil cu controlul acţiunii americane în Afganistan - a dezvăluit că Pentagonul i-a interzis să publice, spre deosebire de anii precedenţi, numărul districtelor controlate de rebeli şi proporţia populaţiei afgane aflate sub controlul acestora, transmite Reuters. 

Nu a fost în intenţia operaţiunii Resolute Support să ascundă sau să clasifice informaţii care în rapoartele anterioare au fost disponibile, a explicat purtător de cuvânt al operaţiunii Resolute Support, căpitanul Tom Gresback. 

S-a înregistrat o eroare umană în stabilirea categoriilor (de informaţii clasificate sau publice). Informaţiile nu sunt secrete şi nu a existat intenţia de a le ascunde, a adăugat militarul american. 

Guvernul american publică uneori astfel de date pentru a arăta terenul câştigat de către trupele afgane şi influenţa crescândă a puterii centrale de la Kabul, susţinută cu miliarde de dolari. 

Pentagonul afirmase iniţial că nu a cerut ca această informaţie să nu fie publicată, ci forţele NATO prezente în Afganistan. Totuşi, această forţă este sub comanda SUA, iar Statele Unite reprezintă o parte esenţială a misiunii. În acest caz precis, misiunea 'Resolute Support' a NATO este cea care, ca primă autoritate de clasificare, a decis clasificarea ce restricţionează accesul public la aceste informaţii, declarase purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Mike Andrews. 

Corupția afectează progresul campaniei 

În pofida anunţării unei noi strategii de către preşedintele american Donald Trump, care nu este diferită de cea a predecesorului său, Barack Obama, talibanii - şi, din ce în ce mai des, ramura afgană a Statului Islamic - par să câştige iniţiativa pe teren. La aceasta se adaugă pierderile grave în rândul poliţiei şi armatei, precum şi corupţia care afectează moralul personalului şi duce la numeroase dezertări. 

Atentatele s-au intensificat în ultimele luni, inclusiv la Kabul, care ar trebui să fie o adevărată fortăreaţă cu numeroase baraje, cu zidurile sale împotriva exploziilor şi o puternică prezenţă a forţelor de ordine, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel