Rasmussen, fostul șef al NATO: Putin ar putea ataca statele Baltice

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertizează că Vladimir Putin ar putea lansa un atac hibrid în statele Baltice pentru a testa mobilizarea NATO. Predecesorul norvegianului Jens Stoltenberg a declarat pentru The Telegraph că ambițiile liderului de la Kremlin depășesc Ucraina și că Putin va încerca să vadă cum reacționează Aliații în Estonia, Lituania și Letonia.

Danezul crede că principalul scop al lui Putin este acela de a zdruncina solidaritatea NATO pentru a reafirma dominația Rusiei în Europa de Est.

"Nu e vorba despre Ucraina. Putin vrea să redea Rusiei fosta poziție de mare putere", spune Rasmussen.

Decizie strategică pentru România: Comandament NATO la București

"Există o probabilitate mare să intervină în statele Baltice pentru a testa Articoul 5 al NATO (un atac împotriva unui stat NATO reprezintă un atac asupra tuturor statelor Alianței - n.r)", avertizează șeful NATO.

"Putin știe că dacă va încălca linia roșie și va ataca un aliat NATO va fi înfrânt. Să lămurim aspectul ăsta. Dar este un specialist al războiului hibrid", spune danezul.

Vestul se teme că Moscova va genera un conflict în Estonia sau Letonia, unde trăiesc largi minorități ruse, folosind "omuleți verzi", precum în Crimeea, pentru a masca intervenția.

NATO, declarația care-l va înfuria pe Putin: Să nu uităm promisiunea făcută Ucrainei la București

La 3 septembrie 2014, președintele Barack Obama a efectuat prima sa vizită în Estonia pentru a oferi asigurări aliaților din statele Baltice că nu există state mai importante decât altele în cadrul NATO și că americanii nu vor ezita să-și apere partenerii. (detalii AICI)

Rasmussen a subliniat că europenii au redus atât de mult costurile militare din cauza crizei economice încât abia dacă se mai pot apăra fără ajutorul Statelor Unite ale Americii. "Situația e critică. Avem mulț soldați, dar nu îi putem deplasa", a arătat el.

"Țările NATO au redus cheltuielile pentru apărare cu 20% în ultimii cinci ani - și unele cu 40% -  în timp ce Rusia și-a crescut cheltuielile cu 80%. Agresiunea din Ucraina este un duș rece", a mai spus danezul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel