Radu Tudor: Ministrul Monica Macovei a intervenit în dosarul Bivolaru

După arestarea lui Gregorian Guru Bivolaru, jurnalistul Radu Tudor amintește pe blogul personal un articol din anul 2010. Potrivit acestuia, procurorul George Bălan ar fi dezvăluit cum Monica Macovei, fost ministru al Justiției și actual europarlamentar, a făcut presiuni asupra procurorilor care anchetau în cazul MISA şi a cerut achitarea lui Gregorian Bivolaru. 

"Potrivit www.cotidianul.ro, procurorul George Bălan a dezvăluit cum fostul ministru al Justiţiei PDL Monica Macovei, actual europarlamentar, a făcut presiuni asupra procurorilor care anchetau în cazul MISA şi a cerut achitarea lui Gregorian Bivolaru.

Fostul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, George Bălan, în prezent procuror la acelaşi Parchet, a declarat, într-un interviu, pentrulumeajustitiei.ro, că Monica Macovei, pe vremea când era ministru, a intervenit în dosarul legat de liderul MISA, Gregorian Bivolaru. Este pentru prima dată când un magistrat care a lucrat în dosarele de crimă organizată legate de membrii Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) vorbeşte de ceea ce s-a întâmplat în perioada 2005, când anchetele erau în toi.

"Am lucrat la aceste dosare împreună cu un grup de procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară. Pot să spun că toţi colegii care au lucrat în acest dosar şi-au făcut datoria şi a fost o onoare pentru mine să pot lucra cu dânşii. Cauza a prezentat o complexitate deosebită, iar derularea anchetei a relevat că pe lângă aspectele procesuale specifice unui astfel de dosar, şi-au făcut apariţia şi aspecte ce au ţinut de forme de presiune asupra magistraţilor. Mă refer la demonstraţii zgomotoase, controale numeroase efectuate de Inspecţia CSM şi Parchetul Înaltei Curţi, la foarte multe sesizări, plângeri ce curgeau în cascadă de la persoanele cercetate împotriva procurorilor şi ofiţerilor de caz, dar şi declaraţii publice ale ministrului Justiţiei de atunci (Monica Macovei – n.r.)", spune procurorul George Bălan.

Citește și: Gregorian Bilovaru, guru Misa, prins de Poliția Română

El a precizat că Monica Macovei a avut mai multe intervenţii publice prin care a solicitat pe de o parte cercetarea, anchetarea şi sancţionarea magistraţilor care au lucrat la acest dosar, dar şi achitarea lui Gregorian Bivolaru – afirmaţii făcute la Antena 3 pe 4.01.2005.

Frustrare față de intervențiile MJ

"La nivelul colegilor mei s-a resimţit un sentiment profund de frustrare în raport de munca titanică desfăşurată, stresul la care au fost supuşi şi reacţia Ministerului Justiţiei la solicitările pe care le-am formulat în raport de cauza, respectiv cererea de extrădare a inculpatului Bivolaru care a fost iniţiată de PCAB. Colegii mei, şi au fost circa opt procurori, au recepţionat în mod negativ apelurile ministrului Justiţiei privind sancţionarea lor în timp ce derulau ancheta MISA şi mai ales intervenţia publică a acesteia privind achitarea inculpatului Gregorian Bivolaru sau restituirea cauzei la parchet. Repet, toate aceste declaraţii se făceau în momentul în care era o anchetă pe rol, aducând în rândul echipei un sentiment de inutilitate a muncii", a mai declarat fostul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Citește și: ȘOC. Gregorian Bivolaru, MISA, achitat în dosarul de trafic de persoane

El consideră că orice formă de imixtiune şi presiune în activitatea magistraţilor "trebuie repudiată ca cel mai mare rău existent pentru sistemul judiciar". În acelaşi timp, potrivit procurorului, şi celelalte forme de presiune, cum ar fi diminuarea salariilor magistraţilor, reprezintă un atac la independenţa Justiţiei şi pune în dependenţă corpul magistraţilor în raport cu Executivul. Din această perspectivă, susţine procurorul, viitorul Consiliu Superior al Magistraturii va trebui să aibă o atitudine fermă de sancţionare publică a oricăror forme de presiune şi imixtiune", este postarea lui Radu Tudor pe blogul personal, în aceeași zi în care fostul lider MISA Gregorian Bivolaru, condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori, a fost prins în Franța, la un târg de carte. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel