"Putin vrea să aibă un nou mare târg cu Occidentul". Turcia ar intenționa să organizeze negocieri între Rusia și alte 4 țări, la Istanbul

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Turcia ar intenționa să organizeze negocieri între Rusia și patru țări occidentale.

Vladimir Putin vrea să încheie un nou "mare acord" între Rusia și Occident, susține unul dintre purtătorii de cuvânt ai președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Pare inevitabil ca războiul Rusiei în Ucraina să continue o perioadă de timp, iar întrebarea este cât de multe daune vor fi fost produse înainte de reluarea negocierilor, spune acesta.

Turcia, deși critică invazia rusă și recenta mutare a președintelui Vladimir Putin de a anexa teritoriile din Ucraina, a menținut relații bune cu Kremlinul și a intermediat în această vară un acord pentru a permite transporturile de cereale din porturile ucrainene. Vineri Erdogan a vorbit cu Putin despre "ultimele evoluții" din războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului turc. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat pentru CNN că negocierile vor fi reluate probabil la un moment dat.

Decretul semnat de Zelenski



"Întrebarea este: când vom reveni la asta și cât de multe daune vor fi făcute până atunci?", a spus Kalin în timpul unui interviu cu Isa Soares de la CNN.

Negocierile s-au oprit după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ajungând până la semnarea unui decret prin care se declară imposibile negocierile. Decretul, publicat pe site-ul Președinției Ucrainei, declară "imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin". Decretul era datat pe 30 septembrie, ziua în care Putin a anunțat că va anexa ilegal patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei.

"Putin vrea să aibă un nou mare târg cu Occidentul"



Kalin a spus că este de așteptat oprirea discuțiilor, adăugând că a discutat recent problema cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan. Oficialul turc a spus că există și un aspect mai mare în joc când vine vorba de implicarea Rusiei în negocieri.

"Înțelegem că domnul Putin vrea să aibă un nou mare târg, un nou acord cu Occidentul. Este vorba, fără îndoială, despre Ucraina. Dar problema mai mare este, într-adevăr, un nou acord între Rusia și lumea occidentală", a spus Kalin. .

Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțin, nu mai reflectă Rusia de astăzi, a spus el.

"Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate și vor să aibă o nouă afacere", a spus Kalin.

Ca urmare, întreaga ordine liberală globală se confruntă cu un mare test, a spus el.

 

Reacția Kremlinului

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că cei de la Kremlin nu au informații despre inițiativa părții turce de a organiza negocieri între Federația Rusă și patru state occidentale - Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie - cu privire la Ucraina, iar oficial nu au existat astfel de propuneri de la Ankara, Rusia scrie Interfax.

"Nu încă", a spus Peskov, răspunzând la întrebarea agenției, dacă o astfel de propunere a fost primită din partea Turciei.

Anterior, ziarul Milliyet a raportat că Turcia este pregătită să organizeze negocieri între Rusia și o serie de țări occidentale, pe probleme ucrainene. Potrivit ziarului, acest plan a fost deja predat Washingtonului și primele comentarii de acolo se presupune că sunt "foarte pozitive"

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare mixte Turcia-UE, Ismail Emrah Karayel, a spus că discuțiile ar putea avea loc la Istanbul, relatează site-ul Vesti.ru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel