EXCLUSIV  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Au dreptate profesorii să spună: „De ce pentru alții da și pentru noi nu?” VIDEO

Prezent în emisiunea De Ce Citim, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române, a vorbit și despre greva profesorilor din România, în contextul rolului pe care aceștia îl joacă în definirea viitoarelor generații.

„Un articol din Constituție referitor la cultele religioase, deci și la Biserica Ortodoxă Română, stipulează foarte clar rolul educativ pe care îl au cultele religioase în România. Asta explică și prezența Religiei în programa școlară, ca în toate țările democratice și civilizate din lume. Cei care se trezesc criticând prezența acestei materii formatoare moral și cultural, ar trebui să se intereseze cum stau lucrurile în țări cu adevărat democratice și nu doar la noi.

Prezența Bisericii în spațiul public, a Creștinismului în general, are beneficii enorme, ignorate de contestatarii de serviciu ai Bisericii și ai Creștinismului, în general. În legătură cu această grevă a profesorilor, între care mulți sunt profesori de Religie, sigur, ei sunt angajații inspectoratelor, dar asta nu înseamnă că Biserica, bisericile, nu sunt preocupate de soarta și de starea unor oameni extraordinar de importanți, cei mai importanți din această țară, care sunt învățătorii și profesorii.” a subliniat Vasile Bănescu.

„Datorită lor ne-am format!”

„Datorită lor noi știm să vorbim, să scriem corect, datorită lor ne-am format, deci este categoria profesională din orice țară cu adevărat admirabilă. Firește că printre ei, ca oriunde, în orice categorie profesională, există oameni și oameni. Așa cum medicii, în pandemie, au avut rolul cel mai important și a fost firesc să ne adresăm lor pentru o problemă medicală, tot așa profesorii rămân categoria prin excelență importantă pentru o societate, întrucât doar Educația reprezintă soluția, cu majusculă. Deci, Educația este soluția pentru ieșirea oricărei societăți, oricărei țări dintr-o criză, dintr-un impas, așa cum ne aflăm noi. Societatea românească se confruntă cu multiple crize, pe care, dacă le urmărești, ajungi la firul comun al Educației.” A subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române.

„Nu sunt bani! răspunsul primit mereu.”

 „Educația a fost vitregită, după 1990, o spun oameni importanți din sistemul educațional, foști miniștri, unii dintre ei foarte vrednici, această problemă a educației este o problemă care incumbă cu urgență și necesitate grijii celor care au în mână destinele acestei țări. Această grevă este expresia unei nemulțumiri firești, profesorii s-au simțit mereu marginalizați, evident remunerați într-un mod inadecvat pregătirii și muncii lor, iar răspunsul acesta pe care și eu l-am primit, întrucât am fost profesor timp de zece ani și știu despre ce este vorba, răspunsul primit mereu: „nu sunt bani!” ar trebui să ne ducă cu gândul la o altă întrebare: „ dar bani pentru pensiile acelea despre care presa vorbește permanent, există?”.

Au dreptate profesorii să spună: „de ce pentru alții, ieșiți deja la pensie, există bani foarte mulți, incredibil de mulți uneori, iar pentru oameni care muncesc acum, cu generația aceasta, care le stă în față și încearcă să o pregătească pentru viață, nu există. Așadar nu comentez decât în acest sens, este o situație tristă, este o situație nedreaptă pentru profesori și consider că reacțiile lor trebuie neapărat luate în considerare, și nemulțumirile lor reale trebuie ascultate și soluționate. ” a conchis Bănescu.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel