PSD - PNL, candidați separați la Primăria Capitalei. Bogdan Chirieac: Arată limitele coaliției. Ne întoarcem în timp

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia coaliției de a veni cu candidați separați pentru Primăria Capitalei. 

Ce se întâmplă acum la nivel de coaliție? Încotro ne îndreptăm? Care pe cine înlocuiește? Cine are sorți de izbândă la alegerile din acest an? Analistul politic Bogdan Chirieac a venit cu mai multe observații, în direct, la România TV, după ce coaliția PSD - PNL a decis să aibă candidați separați pentru Primăria Capitalei. 

VEZI ȘI: PSD - PNL, candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

"Este o situație neașteptată, o întoarcere la normalitate - faptul că fiecare dintre partidele mari are candidatul lor pentru Primăria Generală a Capitalei. Deci pentru ce se va întâmpla la București nu mai poate fi dată vina pe nimeni decât pe votul bucureștenilor. Dacă vrei să rămâi în gunoi și-n trafic... poți vota cu cine crezi de cuviință. Dacă vrei să ai o speranță, votezi cu cine dorești. Sigur că această decizie luată după 15 ore arată limitele coaliției. Asta înseamnă că nu vom avea candidat unic la președinție, comasarea alegerilor, neconstituțională, nu a fost utilă, arată că lista comună la europarlamentare este, de asemenea, inutilă și de neînțeles (fiecare dintre cele două partide politice mari care conduc România trebuia să aibă listă proprie la europarlamentare), arată că înțelegerea la masa verde nu poate niciodată să substituie regulile democratice. De aceea spun că ne întoarcem la democrație, ne întoarcem la normalitate. Fără socoteli făcute pe sub masă, tu cu mine, eu cu tine, nu dom'le, ne întoarcem la popor!

Bogdan Chirieac: Lucrul ăsta a fost greșit! A băgat coaliția în pământ

Ne întoarcem în timp. Ne întoarcem acum șase luni de zile când nu erau alegerile comasate, când nu era listă comună la europarlamentare... Rareș Bogdan se contrează cu Mihai Tudose, dar ei sunt pe listă comună. Deci trebuia să fie o chestiune democratică. Faptul că partidele doresc să conducă România împreună e una și e bine. Faptul că încerci să îndoi regulile de bază ale democrației pentru a le putea băga în buzunar, lucrul ăsta a fost greșit.

Eu personal salut decizia matură după 15 ore, fiindcă s-a dovedit că nu merge cu independentul, a băgat coaliția în pământ. Sunt partide politice... trebuie să ne asumăm, așa merge democrația. Cu partidul politic, bun, rău, cum este, altă formulă nu există deocamdată în lumea de astăzi" a comentat analistul politic Bogdan Chirieac.

Blat în coaliție? Bogdan Chirieac: Este exclus!

Legat de mesajul postat de Cristian Popescu Piedone pe rețelele sociale în acestă dimineață, prin care lansează o ipoteză de blat în ceea ce privește coaliția, prin care ar ieși învingător Nicușor Dan, Bogdan Chirieac a comentat:

"Este exclus! Și dacă nu își puneau partidele politice candidat și era domnul Cîrstoiu, tot Nicușor Dan avea prima șansă. Fiindcă dl. profesor Cîrstoiu avea 8-10% și putea să scadă în continuare. Deci a spune că e un blat și că vor să-l facă PSD și PNL primar pe Nicușor Dan este exclus. Exclus! Ba ce au făcut, i-au trezit din somnul cel de pe moarte pe "ai mei" (USR). De unde erau confortabil între 10 și 15% acum sunt la 25% cu bâlbâiala asta. I-a scos din anonimat, o să vedeți.

Problema este că Nicușor Dan va lua un scor mai mic la București. Ăștia suntem, astea sunt partidele politice, ăștia suntem noi alegătorii. E foarte bine că după 15 ore de discuție le-a dat Dumnezeu gândul cel bun. Cel puțin ultimele două luni a fost o bătaie de joc la adresa tuturor. Eu atât sper, să nu se răzgândească până la prânz. Fiindcă îi cunoaștem, se răzgândesc... Să nu se răzgândească, că atunci chiar nu știu cu cine o să mai votăm!

Ai voie să-ți pui afișele de campanie înainte de campanie iar în campanie n-ai voie să-ți pui afișe. E de noaptea minții! Ca la noi. Și Parlamentul e de râsu'-plâ nsu'. Dar acum e competiție. Da, e foarte târziu, da, pleacă candidații coaliției cu puține șanse, dar ăștia suntem" a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel