EXCLUSIV  PROVOCĂRILE turul 2 - Dăncilă - Iohannis la prezidențiale. Palada: Dezamăgirea lor poate să fie mai puternică decât ura la adresa PSD

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Directorul institutului Sociopol, Mirel Palada, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre turul doi al alegerilor prezidențiale 2019.

Duminică, la ora 21.00, datele exit poll realizat de SOCIOPOL vor putea fi văzute și pe DC NEWS.RO. 

DC News: Care vor fi provocările finalei alegerilor prezidențiale 2019? 

'În primul rând, provocarea va fi din punct de vedere al mobilizării. Pe de o parte, avem o mobilizare într-o situație cu o dificultate de învingător. Votanții celui care cred că va învinge cu ușurință, o parte dintre ei, s-ar putea demobiliza să nu mai vină la vot și vom avea o situație paradoxală în care demobilizarea lor să înfluențeze câștigul celui cred că va ieși președinte. Pe de altă parte, va fi vorba de o demobilizare de challenger. Cel care este pe locul doi și o parte dintre votanți se pot lăsa cuprinși de disperare, renunțând la vot deoarece candidatul lor nu ar avea șanse de câștig. 

Următoarea provocare o reprezintă felul în care votează anumite bazine de votanți din jurul candidaților din turul 1 care nu au intrat în finală, dar au obținut scoruri semnificative. Vorbim aici despre votanții lui Mircea Diaconu și ai lui Dan Barna și, într-o mai mică măsură, de votanții lui Theodor Paleologu și Kelemen Hunor. De asemenea, mai este o categorie importantă de votanți în economia acestei finale prezidențiale. Este vorba despre cei care vin la vot doar în acest tur 2. Este tipul de votant așa și așa, care se uită doar la finala Ligii Campionilor sau a Campionatului Mondial, nu îi interesează etapele premergătoare.

În privința votanților lui Mircea Diaconu este interesant faptul că în sondaje, când votează cu un candidat, când cu celălalt. Este clar că avem o fidelitate în mișcare, o geometrie variabilă și este clar că aceste dezbateri au influențat comportamentul lor de vot. În privința votanților lui Dan Barna, motivația de vot este alta. Aceștia sunt clar votanți anti-PSD. La aceștia provocarea este să vină la vot. Totuși, Iohannis a provocat niște răni simbolice taberei USR. Unii votanți USR sunt suficient de scârbiți încât să nu participe la vot, dezamăgirea lor poate să fie mai puternică decât ura la adresa PSD.

Mai este o provocare organizațională în care rezultatul scorului afectează poziția internă în partid după alegeri. Prin urmare, vom avea tabere locale care se vor mobiliza puternic pentru respectivul candidat și tabere care vor zice nu, încercând să influențeze rezultatul alegerilor interne de după prezidențiale.' a precizat Mirel Palada pentru DC News.

 

VEZI ȘI EXIT POLL SOCIOPOL rezultate prezidențiale 2019. Palada: Sunt PROVOCĂRILE turului 1!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel