A doua cea mai mare incursiune aviatică a Chinei în ADIZ a avut loc pe 30 mai 2022.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan raportează că 30 de avioane militare chineze au încălcat zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului luni, 30 mai 2022, în aceeași zi în care senatorul american Tammy Duckworth și delegația ei au sosit în țară.
MND a anunțat luni seara cea de-a doua cea mai mare incursiune a aeronavelor Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) înregistrată în acest an. Aeronava includea opt avioane de luptă Shenyang J-11, șase avioane de luptă Shenyang J-16, patru avioane de luptă Chengdu J-10, două avioane de luptă Sukhoi Su-35, două avioane de luptă Sukhoi Su-30, un Shaanxi Y-8, un avion de război electronic Shaanxi Y-8, patru avioane de observare a informațiilor electronice Shaanxi Y-8 și două avioane KJ-500 de avertizare timpurie și control.
Toate aeronavele PLAAF au zburat în colțul de sud-vest al ADIZ, chiar la nord-est de Insulele Dongsha. MND a spus că a răspuns prin avioane de patrulare de luptă, emițând avertismente radio și desfășurând sisteme de rachete de apărare aeriană.
Creșterea bruscă a avioanelor de război chineze a avut loc în aceeași zi în care Duckworth a sosit pentru o vizită de trei zile în Taiwan. În timpul vizitei sale, Duckworth se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen, premierul Su Tseng-chang, ministrul economiei Wang Mei-hua și ministrul de externe Joseph Wu, potrivit către Ministerul Afacerilor Externe (MOFA), conform Taiwan News.
Washingtonul nu va împiedica China să-și dezvolte economia sau să încerce să schimbe sistemul politic al Beijingului, a spus Blinken, dar va apăra dreptul internațional și instituțiile care mențin pacea și securitatea, aceleași care fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să co-există, a spus el.
„Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a spus Blinken în discursul de 45 de minute ținut la Universitatea George Washington, care a acoperit gama celor mai controversate probleme din relațiile bilaterale.
Relațiile dintre SUA și China s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sub administrația Trump și s-au înrăutățit și mai mult sub președintele Joe Biden, care a menținut până acum tarifele mari ale predecesorului său republican, Donald Trump, la mărfurile chinezești.
Biden s-a confruntat cu critici din partea republicanilor și a unor observatori ai politicii externe pentru că nu a anunțat o strategie oficială privind China, a doua economie din lume după Statele Unite și principalul rival strategic al Washingtonului (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu