Procesul lui Trump: Fostul președinte "a orchestrat o schemă criminală pentru a corupe" alegerile din 2016, dar apărarea spune că "nu este nimic în neregulă cu interferența"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Donald Trump "a orchestrat o schemă criminală pentru a corupe" alegerile din 2016, a declarat un procuror la începutul procesului fostului președinte pentru cumpărarea tăcerii, dar apărarea susține că acesta nu a făcut "nimic ilegal".

 

Procurorul Matthew Colangelo a susținut că fostul președinte a "mințit... de nenumărate ori", acuzându-l pe Trump că a ascuns o "conspirație criminală".

El a făcut aceste remarci în cadrul declarațiilor de deschidere a procesului istoric care a început - este pentru prima dată când procurorii au prezentat unui juriu un caz penal împotriva unui fost președinte american.

Trump este acuzat că a falsificat documente interne de afaceri ca parte a unui presupus plan pentru a îngropa povești despre care credea că i-ar putea afecta campania prezidențială din 2016.

El este acuzat de 34 de capete de acuzare de falsificare a documentelor de afaceri - o infracțiune care se pedepsește cu până la patru ani de închisoare - deși nu este clar dacă este posibil să fie încarcerat.

Procurorul, Colangelo, le-a spus juraților: "Acuzatul, Donald Trump, a orchestrat o schemă criminală pentru a corupe alegerile prezidențiale din 2016. Apoi a acoperit această conspirație criminală mințind în registrele sale de afaceri din New York, iar și iar și iar".

Dar avocații lui Trump i-au apărat acțiunile, susținând că nimic din ceea ce a fost acuzat nu a fost o infracțiune și continuând să spună că nu este "nimic greșit în a încerca să influențezi o alegere", deoarece este vorba de "democrație".

În centrul acuzațiilor împotriva lui Trump se află o plată de 130.000 de dolari făcută actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, de către Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, pentru a împiedica, se pare, ca afirmațiile acesteia cu privire la o întâlnire cu Trump să iasă la suprafață în ultimele zile ale cursei prezidențiale.

"La indicațiile lui Trump, Cohen a negociat o înțelegere pentru a cumpăra povestea doamnei Daniels, pentru a împiedica alegătorii americani să audă această poveste înainte de ziua alegerilor"

Colangelo a început prin a trece în revistă o parte din istoricul campaniei electorale, făcând referire la o înregistrare făcută în 2005 în care Trump a fost auzit lăudându-se că a apucat femei fără permisiunea lor.

El a spus că aceasta întâmplare a dus la momentul în care Comitetul Național Republican s-a gândit dacă este posibil să îl înlocuiască pe Trump cu un alt candidat.

La câteva zile după aceea, ziarul The National Enquirer l-a alertat pe Cohen că Stormy Daniels a venit cu afirmațiile sale privind o partidă de sex cu Trump în 2006.

Fostul președinte a negat afirmațiile.

Colangelo le-a spus juraților: "La indicațiile lui Trump, Cohen a negociat o înțelegere pentru a cumpăra povestea doamnei Daniels, pentru a împiedica alegătorii americani să audă această poveste înainte de ziua alegerilor".

Procurorul a declarat că au fost efectuate o serie de plăți care făceau parte dintr-o strategie "catch-and-kill" - prinderea unei povești potențial dăunătoare prin cumpărarea drepturilor asupra acesteia și apoi suprimarea sau uciderea poveștii pentru a împiedica persoana plătită să o spună altcuiva.

Printre acestea, a spus Colangelo, s-au numărat aranjamente pentru a plăti unui fost model Playboy 150.000 de dolari pentru a suprima afirmațiile sale privind o aventură de aproape un an cu Trump, care era căsătorit.

Colangelo a declarat că Trump a vrut "cu disperare" să evite ca informațiile despre modelul Playboy Karen McDougal să devină "publice pentru că era îngrijorat de efectul lor asupra alegerilor".

Jurații vor asculta o înregistrare făcută de Cohen în septembrie 2016 în care îl informa pe Trump despre planul de a cumpăra "povestea McDougal", a adăugat el.

Înregistrarea a fost făcută publică în iulie 2018. În ea, vocea lui Trump poate fi auzită spunând: "Ce trebuie să plătim pentru asta? Unu-cincizeci?", a spus Colangelo.

Plățile au fost făcute de compania lui Trump ca rambursări voalate menite să acopere plățile lui Cohen către Daniels, spun procurorii.

"Ce naiba este o crimă? Ce este o crimă, din ceea ce tocmai am descris?" - Avocatul apărării lui Trump

Trump nu a făcut nimic ilegal atunci când firma sa a înregistrat cecurile plătite lui Cohen ca fiind cheltuieli legale, a declarat avocatul apărării Todd Blanche, contestând ideea că Trump a fost de acord cu plata către Stormy Daniels pentru a-și proteja campania.

Blanche a declarat că se va referi la clientul său ca fiind "președintele Trump din respect", deoarece a susținut că protejatul său este nevinovat.

"El este, într-un fel, mai mare decât viața. Dar el este, de asemenea, aici, în această sală de judecată, făcând ceea ce ar face oricare dintre noi. Se apără singur", a spus Blanche.

Blanche a continuat să întrebe: "Ce naiba este o crimă? Ce este o crimă, din ceea ce tocmai am descris?"

"Această încălcare a înregistrărilor comerciale, aceste 34 de capete de acuzare sunt de fapt doar 34 de bucăți de hârtie, cecurile care au fost generate din cauza facturii și a notării înregistrărilor... nimic din toate acestea nu este o infracțiune. Ați auzit teoria oamenilor că Michael Cohen a încercat să acopere răsplata către Stormy Daniels, care se numește și Stephanie Clifford", a adăugat Blanchen.

"Ea a semnat un acord pentru 130.000 de dolari... Președintele Trump nu i-a dat înapoi 130.000 de dolari domnului Cohen. Președintele Trump i-a plătit lui Michael Cohen 420.000 de dolari. Ar fi un om de afaceri frugal... ar fi un om care se zgârcește la bani mărunți... să plătească o datorie de 130.000 de dolari?", a afirmat apărarea lui Trump.

Avocatul a spus apoi: "Am o alertă de spoiler: nu este nimic rău în a încerca să influențezi o alegere. Se numește democrație", a declarat Blanche, conform Sky News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel