EXCLUSIV  Primul Război Mondial: Europenii, nepregătiți pentru înfrângere. România, de la extaz la agonie în 7 zile

Bianca Ştefan / 16 aug 2018 / 19:32 Salveaza PDF Comentarii
Primul Război Mondial - imagine simbol
Descriere foto: Primul Război Mondial - imagine simbol

Istoricul Alin Ciupală a declarat în cadrul unui interviu acordat DCNews că europenii nu erau pregatiți pentru înfrângere în Primul Război Mondial, toți fiind convinși că războiul ar fi unul scurt și victoria le-ar aparține.

În cazul Primului Război Mondial, istoricul Alin Ciupală este de părere că europenii nu erau pregătiți pentru înfrângere și nici pentru un război de lungă durată, toți fiind convinși că victoria le aparține. Un exemplu clar este România, care în 7 zile a trecut de la extaz la agonie.

''Nicio societate europeană, care participă la acest război, nu fusese pregătită pentru înfrângere. Cu toții au fost convinși că victoria le aparține, că războiul se va termina în cel mult câteva luni și că va fi un război scurt. De aceea, în 1914, când se publică decretele de mobilizare, toți viitori soldați și ofițeri au plecat către unitățile lor cântând pentru că erau convinși că victoria era a lor și războiul se va termina într-un timp scurt. 

În momentul în care războiul se prelungește, se produce o ruptură psihologică, apare deznădejdea, peste tot, fără deosebire. Această deznădejde a dat lucrurile peste cap. La fel se întâmplă și în România. Românii, în decurs de 7 zile, trec de la extazul victoriilor obținute imediat după trecerea munților în Transilvania, la deznădejdea profundă a prăbușirii punctului strategic de la Turtucaia, care a dus prăbușirea întregului front de sud, iar toată strategia românească a trebuit să se schimbe peste noapte.'', a explicat Alin Ciupală la DCNews.

Urmărește întreg răspunsul AICI

 

Vezi și: Primul Război Mondial, Consiliul de Coroană. Ciupală: Regele Carol știa foarte bine și un alt lucru


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24