Preşedintele german le cere creştinilor să se delimiteze de Biserica Rusă, ce s-a poziţionat de partea invaziei Kremlinului în Ucraina

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei
Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a invitat miercuri pe credincioşii creştini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă rusă, care s-a poziţionat de partea războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, relatează dpa.

'Liderii Bisericii Ortodoxe ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei', a declarat Steinmeier miercuri în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei.

'Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei - împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă', a spus el.

Patriarhul ortodox rus Kirill a apărat în mod repetat acţiunile preşedintelui Vladimir Putin.

'Această propagandă împotriva drepturilor libere ale cetăţenilor unei alte ţări, acest naţionalism care revendică în mod arbitrar voinţa lui Dumnezeu pentru visele imperiale de dominaţie a unei dictaturi, această atitudine trebuie să întâmpine opoziţia noastră', a declarat Steinmeier. 'Aici în această sală, aici în această adunare', a îndemnat el.

'Noi trebuie, ca comunitate creştină, să ne declarăm sprijinul pentru demnitatea, libertatea şi securitatea ucrainenilor', a subliniat Frank-Walter Steinmeier.

Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe ruse participă de asemenea la acest congres. Steinmeier a spus că se aşteaptă ca aceştia 'să nu fie scutiţi de adevărul despre acest război brutal şi de criticile la adresa rolului conducerii bisericii lor'.

Preşedintele german a spus că dialogul este necesar, dar nu trebuie să fie limitat la dorinţele religioase şi să rămână vag. 'Trebuie să fie numite atât victimele, cât şi autorii şi complicii lor', a spus el.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina pe care o numeşte 'operaţiune specială militară', un act de agresiune de o brutalitate nemaiîntâlnită pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.

Patriarhia Moscovei a recunoscut independența Bisericii Ortodoxe Macedonene

Biserica Ortodoxă Rusă a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Patriarhia Moscovei a recunoscut Biserica Ortodoxă Macedoneană ca fiind autocefală, această decizie fiind luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse într-o ședință de joi.

„Recunoașteți Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia Ohridului ca o Biserică soră autocefală și înscrieți numele primatului ei, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Ștefan al Ohridei și Macedoniei, în dipticele sacre”, precizează Sinodul.

De asemenea, Sinodul și-a exprimat speranța că cei mai tineri din familia bisericilor ortodoxe autocefale „vor păstra cu fermitate sfânta credință ortodoxă în puritate și integritate și vor fi credincioși tradiției canonice ortodoxe”.

În 1967, la Consiliul de la Ohrid, clerul macedonean și-a declarat spontan autocefalia - independența față de Sinodul Sârbesc. Acesta din urmă a numit hotărârile Consiliului de la Ohrid necanonice și a declarat Biserica Ortodoxă Macedoneană o organizație schismatică. În anii 1990, ambele părți au încercat în mod repetat, fără succes, să înceapă negocieri privind statutul comunităților ortodoxe din Macedonia.

În 2018, Biserica Macedoneană s-a adresat Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu cu o cerere de acordare a tomosului de autocefalie, dar acesta a refuzat, spunând că „această regiune nu se află sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului, ci este sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbă”.

La 16 mai 2022 a fost restabilită comuniunea Bisericii Sârbe cu Biserica Macedoneană, iar deja pe 5 iunie Patriarhul Sârb Porfiry a înmânat tomosul autocefaliei Arhiepiscopului Ştefan al Ohridei şi Macedoniei. Astfel s-a încheiat disputa bisericească, care a durat 55 de ani, conform Interfax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel