Instituţia Prefectului Bihor a cerut Consiliului Local Oradea să modifice parţial Hotărârile 615, 620 şi 621 din 29 septembrie 2011 prin care a fost stabilit preţul gigacaloriei facturată populaţiei, preţul gigacaloriei facturată agenţilor economici, precum şi încetarea contractului de asociere cu firma Transgex şi preluarea de către Electrocentrale a activităţii de distribuţie a energiei termice furnizată către Punctele Termice 512, 513 şi 514 din Ioşia Nord, informează eBihoreanul.
Autor: Adi Stroescu
Referitor la HCL 615 şi HCL 620, Prefectura a invocat că la articolul 3, respectiv articolul 4, se prevede că "diferenţa dintre preţul de facturare al energiei termice livrate populaţiei prin punctele termice aparţinând agenţilor economici şi preţul reglementar aferent se constituie drept sursă pentru realizarea de investiţii în reabilitarea sistemului de alimentare centralizat cu energie termică". Juriştii Instituţiei Prefectului au considerat că prevederea încalcă prevederile Legii 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie temică, întrucât normativul nu prevede expres posibilitatea finanţării lucrărilor din această sursă.
Mai mult, deşi este abilitată să se pronunţe exclusiv asupra legalităţii Hotărârilor de Consiliu Local şi nu asupra oportunităţii lor, Prefectura a cerut Primăriei să acopere din bugetul local, pe lângă cei 26,17 lei plătiţi în continuare pe gigacalorie, şi partea de subvenţie pe gigacalorie în valoare de 42,50 lei care a fost retrasă de către Guvern şi a impus automat majorarea la 235,52 lei a preţului pe gigacalorie. "Având în vedere că, prin petiţiile adresate de cetăţeni Instituţiei Prefectului, se invocă situaţia financiară a populaţiei municipiului Oradea, vă recomandăm să reanalizaţi această hotărâre şi sub aspectul celorlalte două posibilităţi propuse de Electrocentrale, respectiv de suportare a eliminării compensării unitare de combustibil, adică eliminarea acestei compensări să fie suportată în mod egal de populaţie şi de către bugetul local sau să fie suportată direct de către bugetul local", se menţionează în adresa Prefecturii.
În adresa trimisă Consiliului Local, Instituţia Prefectului a mai cerut scăderea din preţul total al gigacaloriei de 261,69 de lei facturat către consumatorii din Sânmartin, a costului cu distribuţia energiei termice, întrucât pe raza localităţii această activitate revine GCLPS Sânmartin şi, ca atare, locuitorii comunei plătesc de două ori pentru acelaşi serviciu.
Deşi Instituţia Prefectului a cerut deliberativului local să revină cu prima ocazie asupra celor trei hotărâri, modificările cerute de reprezentantul Guvernului în teritoriu nu au fost discutate în şedinţa de joi a Consiliului Local.
"Analizăm cererea Prefecturii şi vom vedea ce vom face. Deocamdată nu ne-am formulat un punct de vedere asupra celor solicitate de Prefectură, ca atare nu am avut ce să supunem dezbaterii în Consiliul Local", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Edilul a spus că modificările propuse de Instituţia Prefectului vor fi supuse dezbaterii în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie. În prezent acestea sunt analizate de funcţionarii Primăriei care au fost puşi să modifice cele trei Hotărâri de Consiliu Local astfel încât să primească avizul de legalitate al Prefecturii. Şansele ca Primăria să revină asupra tarifului de 235,52 lei pe gigacalorie sunt însă nule deoarece, pe fondul scăderii veniturilor, municipalitatea nu poate suporta din bugetul local şi partea de subvenţie eliminată de Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu