Polonia. Manifestaţie împotriva pedofiliei din biserică

Bogdan Cotigă / 07 oct 2018 / 19:32 Salveaza PDF Comentarii

La Varşovia a avut loc duminică prima manifestaţie de denunţare a pedofiliei în cadrul Bisericii catolice din Polonia, o ţară ataşată în mod tradiţonal catolicismului, relatează AFP.

În jur de 200 de persoane au străbătut centrul capitalei, purtând pancarte pe care scris: 'Monseniore episcop, protejarea pedofililor este o infracţiune', 'Ne-am săturat de laşitatea clerului!' şi 'Pedofilii în închisoare!'. Manifestanţii purtau o hartă a Poloniei pe care oraşele şi satele unde au fost semnalate cazuri de pedofilie erau marcate cu crucifixe de culoare neagră. Ei s-au oprit în faţa a patru biserici, unde au fost citite mărturiilor unor victime. 'Protestăm pentru că Biserica rămâne pasivă şi nu face nimic împotriva celor responsabili de aceste crime', a declarat pentru AFP Marek Lisinki, de la organizaţia 'Nu vă fie frică', ce urmăreşte cazuri de pedofilie în interiorul Bisericii. 'Mult timp, acesta a fost un subiect tabu în Polonia', a adăugat Lisinki,el însuşi victima unui preot pedofil.

Manifestații în alte orașe

Adunări similare au avut loc duminică şi în alte oraşe, precum Poznan, unde săptămâna trecută un tribunal a confirmat condamnarea unei congregaţii religioase la plata unei despăgubiri record de 240.000 de euro victimei unui preot pedofil, o premieră în Polonia, în care această problemă a fost marginalizată până foarte recent. Subiectul suscită însă de ceva timp dezbateri, mult mai animate după apariţia pe marile ecrane, în urmă cu opt zile, a filmului 'Kler', care denunţă păcate cardinale ale Bisericii, de la pedofilie la acceptarea de bani de la credincioşi sau licitaţii trucate. În opt zile, filmul a atras aproape 2 milioane de spectatori, un record în această ţară cu 38 milioane de locuitori.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26