Polonia acuză Germania și Franța de „oligarhie” în cadrul structurilor Uniunii Europene

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat 'oligarhia de facto' impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, cerând 'revenirea la principiile' UE într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în Le Monde.

 

Conflictul în Ucraina a 'arătat adevărul despre Europa', care a 'refuzat să asculte vocea adevărului' venită din Polonia asupra ambiţiilor 'imperialiste' ale lui Vladimir Putin, o 'ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE', a apreciat Morawiecki, citat de AFP.

'În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă', consideră şeful executivului polonez.

'Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici', afirmă prim-ministrul polonez.

Uniunii Europene 'îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre', a insistat Morawiecki. 'Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi'.

Ori 'abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici', a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană 'nu a fost la înălţime' 'în faţa războiului' în Ucraina.

Premierul polonez a invitat la o 'revenire la principiile care organizează comunitatea europeană'.

'Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale', a spus el.

Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai necondiţionaţi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev, notează AFP.

Premierul Poloniei cere reforme împotriva „imperialismului“ UE: Practica politică a arătat că pozițiile Germaniei și Franței contează mai mult decât toate celelalte

Mateusz Morawiecki, premierul de la Varșovia, cere reforme împotriva imperialismului Uniunii Europene.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist faţă de statele membre mai mici din cadrul blocului comunitar într-un articol de opinie publicat miercuri pe site-ul de ştiri Welt, citat de DPA.

'Practica politică a arătat că poziţiile Germaniei şi Franţei contează mai mult decât toate celelalte', a scris Morawiecki pentru media germană menţionată, pledând pentru o abordare care să se bazeze într-un grad mai ridicat pe consens.

'Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care cei mai puternici deţin puterea', a spus el, adăugând că imperialismul UE trebuie combătut la fel ca imperialismul rusesc.

Premierul Morawiecki, al cărui guvern naţionalist dominat de reprezentanţii formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS, conservator) a intrat în repetate rânduri în conflict cu Bruxellesul îndeosebi în probleme legate de statul de drept, a opinat că invazia Rusiei în Ucraina a pus în lumina reflectoarelor ceea ce el a numit deficienţele Uniunii Europene.

În editorialul său, şeful guvernului polonez a cerut 'o reformă profundă care să readucă binele comun şi egalitatea în prim-planul principiilor uniunii'.

Politicienii partidului aflat la putere în Polonia au avertizat că Varşovia ar putea riposta în faţa UE, dacă ţara nu îşi primeşte partea din fondurile de recuperare post-pandemie. Bruxelles-ul critică de mai mult timp recentele reforme ale sistemului judiciar din Polonia, care, în opinia sa, nu garantează imparţialitatea şi independenţa sistemului juridic polonez şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel